Економскиот пад на Русија ќе се продлабочи во третиот квартал на 2022 година, додека високиот суфицит на тековната сметка на земјата, клучен двигател на неодамнешното зајакнување на рубљата, ќе се намали во втората половина од годината, проценува Централната банка на Русија.

Бруто домашниот производ (БДП) ќе падне за 7,0 отсто во третиот квартал, по падот од 4,3 отсто во вториот квартал, објави во понеделникот Банката на Русија, предвидувајќи дека економијата ќе почне да закрепнува во втората половина на 2023 година, пишува. Ројтерс.

– Според ажурираната прогноза на Банката на Русија, падот во 2022 година ќе биде помал од очекуваниот во април. Во исто време, влијанието на шоковите во понудата може да трае подолг временски период – се вели во извештајот на централната банка за монетарната политика, која ја намали референтната стапка во јуни.Според новите проценки, рускиот БДП ќе падне од 4,0 на 6,0 отсто во 2022 година, а меѓу 1,0 и 4,0 отсто следната година, по што во 2024 година би требало да се врати на патеките на раст во опсег од 1,5 до 2,5 отсто, соопшти централната банка.
Банката на Русија, исто така, соопшти дека очекува Министерството за финансии во своето основно сценарио за 2023 година да го врати буџетското правило за ограничување на буџетските трошоци и пренасочување на вишокот приходи од нафта во државниот фонд за дождливи денови, пренесува „Блиц.рс“.
Набавките на девизи за надополнување на државните резерви, кои според буџетското правило се вршат во време кога цените на нафтата се високи, беа прекинати откако рубљата драстично падна во јануари оваа година, неколку недели пред Русија да започне воена операција во Украина на 24 февруари.
Новото буџетско правило, кое допрва треба да биде објавено од страна на Министерството за финансии и одобрено од претседателот Владимир Путин, се очекува да изврши надолен притисок врз рубљата, која оваа година имаше најдобар резултат на светските девизни пазари благодарение на мерките за контрола на капиталот.