На глобалните берзи минатата недела цените на акциите паднаа бидејќи стануваше сè поверојатно каматните стапки на американската ФЕД да достигнат повисоки нивоа од очекуваното и да останат на нив подолго од очекуваното.

На Волстрит, Dow Jones загуби 0,2 отсто, на 33.869 поени, додека S&P 500 се лизна за 1,1 отсто, на 4.090 поени, а индексот Nasdaq загуби 2,4 отсто, на 11.718 поени.

Овие индекси силно пораснаа од почетокот на оваа година, бидејќи инвеститорите се надеваат дека американската економија „меко ќе слета“ по агресивното зголемување на каматните стапки на централната банка и ќе избегне рецесија.

Тоа сè уште е можно, но надежите на инвеститорите дека крајната каматна стапка, односно каматната стапка со која ФЕД би го завршил процесот на зголемување на цената на парите, ќе биде помала од 5 отсто избледени.

Со оглед на трендот на инфлација и пораките на голем број претставници на американската централна банка, пазарот на пари сега очекува конечната каматна стапка до јули да достигне 5,1 отсто.

И повеќето претставници на ФЕД велат дека каматните стапки најверојатно ќе останат на овие нивоа подолго од очекуваното, со цел значително да се намали инфлацијата.
Приносите на обврзниците растат

Како резултат на тоа, приносите на американските обврзници пораснаа во последните денови, што има негативно влијание врз берзата.

„Со зголемените приноси, обврзниците стануваат легитимна алтернатива на акциите“, вели Мајкл Розен, директор во Angeles Investments.

Ниту кварталните деловни резултати на компанијата не се импресивни. Досега повеќе од половина од компаниите од индексот S&P 500 ги објавија своите извештаи.

Додуша, околу 69 отсто од нив оствариле поголема добивка од очекуваното, но аналитичарите во анкетата на Ројтерс проценуваат дека заработката на компанијата паднала на годишна основа.

И на европските берзи цените на акциите паднаа минатата недела. Лондонскиот FTSE индекс ослабе за 0,25 отсто, на 7.882 поени, додека франкфуртски DAX се лизна за 1,1 отсто, на 15.307 поени, а париски CAC 1,4 отсто, на 7.129 поени.