Како што објави “Bloomberg” nајмалку 9 хеџ фондови фокусирани на криптовалутите престанаа да постојат во текот на првиот квартал од оваа година.

 

Меѓу нив се и популарниот „Crowd Crypto Fund“ и „Alpha Protocol“. Додека „Crowd Crypto Fund“ ги елиминираше, како и сите нејзини дигитални платформи и неговото присуство на социјалните мрежи, „Alpha Protocol“ едноставно објави дека тие ќе ја започнаат постапката за враќање доколку има интерес од инвеститорите. Според податоците од веб-страницата на фондот, овој процес беше успешно завршен на 31-ви март, пишува „CoinDesk“.

 

Во позадината на оваа информација, која всушност ги одразува „болните“ прилагодувања или намалувањето на профитните маржи на виртуелниот пазар, се чини дека дури и големите и стабилни фондови известуваат за одлив на интересот на инвеститорите.

 

 

На пример, ко-основачот на хеџ фондот „Multicoin Capital“, Кајл Самани, за „Bloomberg“ изјави дека „има забавување на новиот капитал, па дури и кај фондовите од висок профил како што е нашиот“.

 

 

Така, одливот на интерес на инвеститорите е заострен со падот во замена за инвестирање во фондовите фокусирани на крипто-пазари.

 

 

Просечниот поврат на хеџ фондовите, кои инвестираат во криптовалути опадна на 23 проценти – нешто што се должи на криза на пазарот.

 

 

Само две од 25-те најголеми криптовалути по големината на нивната пазарна капитализација забележаа пораст на цената од почетокот на годината.

 

 

Така, вкупната пазарна капитализација на сите криптовалути со кои јавно се тргуваа падна од повеќе од 830 милијарди долари претходно во оваа година на ниво од околу 250 милијарди долари.

 

 

Во последните неколку години се појавија повеќе од 200 хеџ фондови фокусирани на криптовалутите.

 

 

Според Лекс Сколин, глобален директор на финтек стратегии во „Autonomous Research LLP“, до крајот на јануари 2019-та година околу 10% од сите овие фондови повеќе нема да постојат.