Фондот за уметност соопшти дека 60 проценти од британските музеи стравуваат дека нема да ја преживеат пандемијата на коронавирусот.

Здружението, кое ја темели проценката на истражувањето спроведено на крајот на 2020 година, рече дека новиот локдаун воведен на почетокот на јануари може „значително да го зголеми овој број“ и да доведе некои музеи да ги затворат вратите засекогаш.

„Ова најново „заклучување“ е тежок удар што ги тера музеите и галериите да се борат за да преживеат“, рече директорот на Фондот за уметност Џени Валдман, истакнувајќи дека малите музеи, иако се важни, немаат резерви да ја преживеат зимата.

„Пандемијата нè клекна на колена“, рече Дејвид Грин, директор на музејот Флоренс Најтингел во Лондон, кој минатата година мораше да се откаже од важната јубилејарна прослава на 200-годишнината.

Грин рече дека ако трае кризата, тие можат да станат целосно несолвентни, што значи дека е тешко да се каже дали повторно ќе можат да ја отворат вратата.

Културните институции, принудени да не работат, беа сериозно погодени од пандемија што уби повеќе од 93.000 луѓе во Велика Британија, повеќе од каде било во Европа.

Владата итно даде 1,57 милијарди фунти за целиот културен сектор, што беше поздравено, но не доволно.

Фондот за уметност во петокот објави дека обезбедува дополнителни 750 000 фунти за 23 културни институции, а со тоа и неговата поддршка за тој сектор порасна на 2,25 милиони фунти од почетокот на пандемијата.

„Тие пари ќе им овозможат на корисниците да се развиваат и да се прилагодат на предизвиците на пандемијата“, но тоа е далеку од доволно, соопшти организацијата, истакнувајќи дека има 451 барање од музејот за помош во вкупна вредност од 16,9 милиони фунти.