Некои политичари се загрижени дека земјите ќе позајмуваат премногу за да ја поддржат економијата во текот на следната година.
Кристин Лагард не ги споделува нивните грижи.

Претседателката на Европската централна банка за Си-Ен-Ен Бизнис во четвртокот изјави дека нејзиниот најголем страв не е дека Европската унија ќе собере „рид“ на долгови, туку дека владите можат „брутално“ да ги повлечат гаранциите за работа и поддршката за приходите пред да дојде време.

Таквите програми, рече таа, мора да се олеснат „постепено“ и внимателно.

„Тоа е она што мислам дека е најтешко, најсуптилно и каде ќе треба да се примени пресудата“, рече Лагард.

Владите „ослободија“ милијарди долари во текот на изминатата година за да помогнат во ублажување на економскиот шок од пандемијата „Ковид 19“, додавајќи невидена поддршка од централните банки како што е ЕЦБ.

Европските лидери исто така одобрија пакет за закрепнување и 1,8 трилиони евра (2,2 трилиони долари) за да помогнат во зајакнувањето на економиите по минувањето на кризата.

Но, Лагард истакна дека, дури и кога економијата почнува да се подобрува и закрепнува, политичарите не треба да ја повлекуваат поддршката прерано.

Во својата најнова прогноза, објавена во декември, централната банка предвиде дека европската економија ќе се прошири за 3,9% во 2021 година, а производството ќе достигне нивоа пред пандемија до средината на 2022 година.

Лагард истакна дека ваквите прогнози во голема мера зависат од воведувањето на вакцината, која полека започна во Европската унија.

Имаме вакцини – сè повеќе и повеќе секоја недела.

Кон крајот на минатиот месец, борбата меѓу лидерите на ЕУ и AstraZeneca се прелеа откако производителот на вакцини рече дека ќе испорача помалку дози од ветеното.

„Имаме вакцини – се повеќе и повеќе секоја недела, што е добро. Тие се произведуваат, дистрибуираат “, рече Лагард.

„Но, луѓето сè уште не се вакцинирани. Така, ќе трае сè додека не го добиеме имунитетот на стадото, што само по себе нема да биде задоволително затоа што имаме различни видови вирус сега“; додаде таа.

Другата клучна работа, рече Лагард, ќе биде спроведување на програмите за помош. Додека фискалните правила на ЕУ се олабавени, побогатите земји-членки предаваат пари, а Брисел се задолжува во име на позадолжените земји како Италија и Шпанија.

„Имаме извонреден потег на Европејците заедно да позајмуваме, но сега станува збор за испорака“, рече Лагард.