Државата има потенцијал да биде исклучително богата, но инфлацијата се приближува до 2 милијарди проценти, рече поранешниот министер за надворешни работи

Најголеми доверители и партнери на Венецуела се Кина, Русија и Куба, и тие имаат економски интерес во одржувањето на Николас Мадуро. Европската унија (ЕУ) нема таков интерес, туку демократски процес. Тоа е она што поранешниот министер за надворешни работи, Соломон Паси, го изјави за ТВ Нова.

Постојат најмалку три групи прашања што треба да ги одговориме кога зборуваме за венецуелската криза, рече Паси.

“Првиот е: Што е Венецуела? Венецуела е огромна и далекусежна држава која добро знае што е. Втората е она за што се дискутира сега за ова прашање – без разлика дали тоа е првата манифестација или манифестација на долгогодишен проблем, битката меѓу слободата и суверенитетот . Третото прашање е што е интересот на ЕУ во ова прашање “, додаде поранешниот бугарски  министер за надворешни работи.

Венецуела има 35 милиони жители и земјата со најголеми резерви на нафта во светот, по што следуваат Саудиска Арабија, Канада и Иран. Државата има потенцијал да биде исклучително богата, но инфлацијата се приближува до 2 милијарди проценти, рече Паси.

Тој даде како пример Марија Габриел Чавез, ќерка на поранешниот претседател Хуго Чавез, која има речиси четири милијарди долари лично богатство. Во исто време, речиси 10% од Венецуелците емигрирале.

Паси забележа дека има купони за храна, нема лекови, владата одбива хуманитарна помош. Постои титанска корупција, нафтеното богатство е управувано од неколку генерали и не се трансформира во национално богатство. Венецуела, според неговите зборови, е транзитен центар на светската трговија со дрога.

“Далеку од размислување е дека Хуан Гвидо е победник на демократијата, тој е марксист како и многу други политичари од Латинска Америка. Очигледно, тој сега е победник на промените што и се потребни на Венецуела “, рече Соломон Паси.