Силвестер Сталоне го продаде својот запечатен Патек Филип Гранд мајстор Chime на аукција на Сотби за 5,4 милиони долари, а претседателот на Патек Филип не е среќен поради тоа.

Patek Philippe не е доволен, че Силвестър Сталоун препродаде Grand Master Chime за 5,4 млн.долара

Познато е дека ако некој бренд како Rolex или Patek Philippe дознае дека сте продале часовник кој рапидно се зголемил во вредност и дека сте го купиле по стандардна цена, најверојатно нема да можете повторно да купувате директно од нив. Искусните препродавачи се обидуваат да го сокријат ваквото однесување кое брендовите го сметаат за непожелно, но Силвестер Сталоне го продаде својот Grand Master Chime на една од најпознатите аукции на пролетта – буквално правејќи вести.

Patek Philippe недоволни, че Силвестър Сталоун препродаде Grand Master Chime за 5,4 млн.долара

„WatchPro“ шпекулира дека продажбата можеби му донела заработка на актерот дури 2 милиони долари и тоа по само неколку години сопственост. Меѓутоа, за сериозните колекционери на часовници, гневот не е толку поради заработените пари, туку дека редок часовник оди кај некој што не го цени како вистински познавач.

Grand Master Chime е екстремно комплициран часовник со 20 движења за кој се потребни 100.000 часа за да се произведе, поради што ретко се продава. Претседателот на Патек, Тиери Стерн, изјави за WatchPro за продажбата на Сталоне: „Не е фер за клиент кој можеби чекал со години овој часовник да го види продаден“.

Patek Philippe не е доволен, че Силвестър Сталоун препродаде Grand Master Chime за 5,4 млн.долара

Изборот на Сталоне да го задржи часовникот во неговото оригинално пакување може да се смета како класично однесување на препродавач. Повеќето препродавачи ги чуваат часовниците во оригиналното пакување, никогаш не ги носат и на тој начин ги продаваат овие тешко достапни модели како нови. Часовниците Patek Philippe се доставуваат до дилерите во запечатена пластична кеса, а примероците што сè уште се во торба обично се продаваат за повисока цена од оние без. Сталоне никогаш не го загрозил интегритетот на неговото пакување Grand Master Chime. Како искусен колекционер, тој секако ја сфатил вредноста на неотворената амбалажа.

Patek Philippe не е доволен, че Силвестър Сталоун препродаде Grand Master Chime за 5,4 млн.долара

„Го видовме часовникот на Сталоне во Sotheby’s пред продажбата и беше речиси невозможно да го цениме Grand Master Chime преку пластичната амбалажа, а камоли да го видиме и слушнеме како ја врши својата посебна магија. Се чинеше како пакувањето да е поголемата приказна околу овој часовник, кој стана најскапиот модерен часовник некогаш продаден во Сотби по жестоко и долготрајно наддавање“. Претседателот на Патек, Тиери Стерн, исто така рече: „Добивам е-пошта во кои се жалат дека сум продал часовник на некој кој потоа го препродал“. WatchPro тврди дека „малопродажните партнери на Patek Philippe, исто така, биле критикувани затоа што наводно им дале на холивудските познати личности повластен пристап до најжешките модели на часовници“.

Стерн не би рекол со сигурност дали на Сталоне му е ускратено правото да купува директно од Патек Филип во иднина, но се чини дека Роки можеби си нанел сериозен удар во битката за најпосакуваните модели на брендот.