Компанијата покажува зголемен интерес за дигитални валути и криптовалути

PayPal Holdings ја истражува можноста за лансирање сопствен стабилкоин како дел од напорите за криптовалути, соопшти компанијата. Таа ја потврди веста откако беа пронајдени докази за нејзините намери во нејзината апликација за iPhone, пишува Bloomberg.

„Го проучуваме Stablecoin: ако и кога решиме да направиме чекор напред, се разбира, ќе соработуваме тесно со релевантните регулатори“, изјави за Bloomberg News Хозе Фернандес да Понте, виш потпретседател за дигитални валути и криптовалути во PayPal.

Стабилните монети се врзани за традиционални валути или кошница со средства и се користат за плаќања или заштеди.

Доказите дека компанијата ја разгледува можноста за создавање стабилкоин првпат беа откриени во апликацијата PayPal од страна на инвеститорот Стив Мозер. Скриениот код и сликите покажуваат дека компанијата работи на т.н. Пајпал Коин. Кодот сугерира дека таква монета ќе биде обезбедена со американски долар.

Портпаролката на PayPal рече дека сликите и кодот во апликацијата PayPal се поврзани со неодамнешниот внатрешен хакатон од одделот за криптовалути и дигитални валути. Ова е настан каде што инженерите се здружуваат за да учат брзо или да изградат нови производи кои можеби никогаш нема да бидат пуштени на пазарот.

Во последните месеци, PayPal вложи големи напори во областа на криптовалутите, лансирајќи нови функции во својата услуга.