PayPal во вторникот објави дека планира да отпушти околу 2.000 вработени, или приближно 7% од својот персонал, што ја прави најновата технолошка компанија која објави значителни кратења на работни места во последниве месеци во услови на поширока економска несигурност.

Во меморандум до персоналот кој ги најавува отпуштањата, извршниот директор на PayPal, Ден Шулман, се осврна на „предизвикувачкото макроекономско опкружување“ и рече дека компанијата „мора да продолжи да се менува додека нашиот свет, нашите клиенти и нашиот конкурентен пејзаж се развиваат“.

Голем дел од технолошката индустрија ги намалува трошоците како одговор на промената на побарувачката за дигитални услуги поттикната од пандемијата и економските проблеми, вклучително и зголемувањето на каматните стапки и стравувањата од претстојната рецесија. Само во јануари Мајкрософт, Алфабет мајката на Гугл и Сејлсфорс, објавија планови за намалување на илјадници работници.

Акциите на PayPal паднаа за повеќе од 50% во текот на минатата година.

Во својот меморандум, Шулман рече дека намалувања ќе се случат во текот на следните недели и на работниците што заминуваат ќе им бидат обезбедени „дарежливи“ пакети за отпремнини. „Сакам да ја изразам мојата лична благодарност за значајните придонеси што ги направија за PayPal“, рече Шулман за вработените кои беа отпуштени.