© Reuters. Illustration photo of the PayPal app on a phone

Лас Вегас (Ројтерс) – PayPal Inc Holdings Inc направи стратешко инвестирање во Tala, старт-ап за финансиски технологии што им помага на потрошувачите кои не се корисници на кредити на пазарите во развој, објавија компаниите во понеделникот.

Компаниите одбија да го откријат износот на инвестицијата, но Тала рече дека ќе ги искористи средствата за понатамошен развој на својот производ и проширување на својот дофат.

Со седиште во Санта Моника, Калифорнија, Tala им помага на поединци во Кенија, Танзанија, Филипини и Мексико преку својата апликација за паметни телефони. Компанијата позајми повеќе од 500 милиони долари на клиенти и има повеќе од 300 вработени низ целиот свет.

Таа е меѓу растечката група на нови учесници во финансии кои ги искористуваат дигиталните технологии за да им служат на поединци кои биле исклучени од традиционалниот банкарски сектор, бидејќи тие биле сметани за премногу ризични или премногу непрофитабилни за да кредитираат.

Повеќе од две третини од возрасните во светот немаат формални податоци во кредитни бироа, поради што е предизвик за традиционалните финансиски фирми да им дадат позајмици, велат компаниите.

За да ги сервисира овие потрошувачи, Тала ги анализира уредите и податоците за однесувањето за да ги препише и да ги исплати кредитите помеѓу 10 и 500 долари на мобилни паричници или други методи. Повеќе од 85 проценти од клиентите добиваат заем за помалку од 10 минути.

PayPal и Tala рекоа дека ја делеле заложбата да му служат на овој сегмент на потрошувачите.

“Гледаме дека сите сме во иста мисија и сме рамни, и Tala и PayPal”, изјави извршниот директор на Tala и основачот Шивани Сироја, во интервју. “Тоа беше јасно преку процесот на длабинска анализа – ја делиме заложбата за градење на финансиското здравје на недоволно услужените клиенти”.

Од поделбата од e-commerce платформа eBay во 2015 година, PayPal се обидува да се трансформира во повеќе од еден процесор за плаќање. Се проширува преку низа партнерства и превземања.

Нејзиниот пакет производи вклучува и плаќања за бизнис дознаки Xoom, кој го купи во 2015 година.

“Tala ја споделува нашата визија за повторно воспоставување на финансиски услуги, особено за оние кои не се банкарски и оние кои не се поддржани од традиционалниот финансиски систем”, рече Марк Брито, постар заменик претседател и генерален менаџер за глобално кредитирање во PayPal.