Пазарот е зафатен од хистерија околу приливот на пари од централната банка во системот

Цените на становите во Шведска нагло се искачија на највисоките нивоа во историјата, бидејќи се повеќе луѓе ги искористуваат невидените стимулации на централната банка за стекнување на поголем дом, пренесува Блумберг.

„Од гледна точка на заемот, може само да се заклучи дека пазарот е зафатен од хистерија околу приливот на пари од централните банки во системот“, рече Карл Јохан Лагеркранц, управител на портфолио во „Странд Капиталфорвалтинг“ во Стокхолм.

Цените на становите се зголемија во просек за 15% во февруари во споредба со претходната година, а цените на становите се зголемија за 6%, покажуваат податоците објавени во петокот од компанијата Свенск макларстатистик. Двата индикатори сега се на рекордно високо ниво.

Шведската Риксбанк се обидува да ги избалансира своите стимулативни напори за поддршка на побарувачката за време на пандемијата, без прегревање на пазарот на недвижнини. Но, сега програмата за квантитативно олеснување на банката ќе преземе големи количини на обезбедени обврзници кои поддржуваат хипотеки, така што пазарот на домување во Шведска веројатно ќе се вжешти уште повеќе.

Во исто време, трошоците за финансирање се намалуваат на пазарот на корпоративни обврзници во Шведска, која има голема изложеност на секторот за недвижнини. Програмата за квантитативно олеснување на Риксбанк, исто така, игра улога тука, бидејќи купувањето на корпоративни обврзници помага во стеснување на распонот. Повеќе од половина од корпоративниот долг на Риксбанк од 5,5 милијарди круни (646 милиони американски долари) се чуваше во обврзници за недвижнини.

Александар Оника, менаџер за портфолио во „Скандија“, вели дека разликата помеѓу тековните и претходните рунди на монетарни стимулации е во тоа што владата исто така фрла рекордни суми пари во економијата.

„Мислам дека ова може да создаде повеќе инфлација отколку квантитативно олеснување. Покрај тоа, до пред три недели сите мислеа дека каматните стапки нема да се зголемат. Сега одеднаш излезе дека каматните стапки може да се зголемат “, додаде тој.

Каква криза?

Шведскиот финансиски регулатор објави дека планира повторно да го воведе условот за амортизација на хипотека на 31 август, како што шефот на агенцијата Ерик Тедин минатиот месец забележа дека пазарот на домување „ја игнорира кризата“.

Според Риксбанк, пазарот на домување во Шведска ќе има корист од структурните реформи за зголемување на понудата.
„Сè додека побарувачката за домување е поголема од понудата, цените и задолженоста веројатно ќе продолжат да растат“, рече заменик гувернерот Ана Бремен, според записниците на последниот состанок на каматната стапка на Риксбанк.

Според Фредрик Хемборг од станбената компанија Бонава, тешко дека цените ќе паднат во скоро време.

„Една од последиците на пандемијата, во која многу луѓе работат од дома, е зголемено внимание на важноста на домот и соседството. Очекуваме да продолжи поволниот развој на цените “, рече тој.