Зголемената побарувачка на мед отвора големи можности за посериозен развој на пчеларството во Србија

Србија во 2020 година извезла 2.701 тон мед, претежно во Италија, Норвешка и Германија, објави денеска Српската стопанска комора (ДКC).

Вредноста на извезениот мед е 13.096.000 евра, што е за 46 проценти повеќе отколку во 2019 година.

За разлика од претходните години, увозот на мед расте, така што минатата година во Србија пристигнаа 548 тони мед од Молдавија, Украина, Грција и Нов Зеланд.

“Зголемената побарувачка за мед отвора големи можности за посериозен развој на пчеларството во Србија. Индиректните придобивки од пчеларството при опрашување на растенијата во овоштарството, зеленчукот, земјоделството и други се од голема важност за зголемување на приносот и екосистемот. Пчеларската технологија продолжува да напредуваме во Србија, што може да се види од растот на бројот на фарми, како и од извозот на мед на богатите пазари “, велат во Здружението за добиток и преработка на добиточни производи ПКС, како беше објавено во соопштението.

Според Уредбата за распределба на стимулациите во земјоделството и руралниот развој во 2021 година, утврдени се стимулации во износ од 800 динари по кошница за сите пчелари.

Србија располага со природни ресурси, кои се основа за развој на пчеларството, што укажува на огромни потенцијали за понатамошен развој на оваа економска активност, велат од Стопанската комора.

Од основањето на Групацијата за пчеларство и производство на мед ПКС во 2003 година, започна растот на извозот на мед во земјите на ЕУ, а пчеларството и производството на мед и други пчелни производи стануваат сè поинтересни економски активности.

Тие посочуваат дека, според податоците на Ветеринарната управа, во Србија досега се регистрирани 90 објекти за пакување мед, а со воспоставување и регистрација на објекти за извоз на мед во земјите на ЕУ (досега се регистрирани седум објекти) , се создадени уште поголеми услови за поголемо производство и извоз.

Во 2019 година, Србија има 977 000 кошници, што е за седум проценти повеќе отколку во 2018 година, според Републичкото биро за статистика (СОРС), а пчеларската економија проценува дека бројот на кошници ќе продолжи да расте.

Потсетуваат дека Групацијата за пчеларство и производство на мед испратила две иницијативи до Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Првиот се однесува на развој на Стратегијата за развој на пчеларството и формирање на Институт за пчеларство, а вториот на изготвувањето на Правилникот за отров од пчели, што ќе овозможи легална трговија и извоз на овој значаен производ што е екстремно скап во странските пазари.

На тој начин, пчеларите би можеле да ги надминат врнежливите години кои не се поволни за собирање мед, се наведува во соопштението.