Пензионери, советници, предавачи: Колку заработуваат градоначалниците во Србија?

Градоначалниците во Србија заработуваат приближно исти месечни примања како и министрите во Владата на Србија, судејќи според податоците од нивните имотни мапи објавени на веб-страницата на Агенцијата за спречување на корупцијата.

Градоначалникот на главниот град на Србија, Александар Шапиќ, како што е наведено на сајтот на Агенцијата, има месечни примања од 1.399 евра, а покрај тоа има и национална пензија за спортски награди од 1.095 евра.

Од 15-те најголеми споредени градови, по Белград, највисока плата има градоначалникот на Пирот Владан Васиќ од 1.276 евра, а по него е лидерот на Краљево Предраг Терзиќ кој има 1.220 евра месечно. Покрај официјалната плата, Терзиќ добива и 425 евра месечно како предавач на Економскиот колеџ во Пеќ.

По нив следуваат Стеван Бакиќ, кој е на чело на Суботица и кој во Агенцијата пријавил плата од 1.194 евра и првиот човек на Зрењанин, Симо Салапура, кој има 1.106 евра плус 86 евра во Градскиот совет за безбедност во сообраќајот. Нешто повеќе од илјада евра месечно добиваат градоначалниците на Нови Сад, Милан Ѓуриќ, Горан Цветановиќ на Лесковац, Јасмина Палуровиќ од Крушевац, Милун Тодоровиќ на Чачак и Александар Пајиќ на Шабац, кој покрај ова добива и 190 евра како предавач на Академијата за стручни студии во тој град.

Градоначалниците на Ниш Драгана Сотировски (970), Крагуевац Никола Дашиќ (942), Панчево Александар Стевановиќ (910), Нови Пазар Нихат Бишевац (957), Сомбор Антонио Ратковиќ (965), Јагодина Ратко Стевановиќ (9000 1. евра… Покрај редовната плата, градоначалникот на Крагуевац пријавил и приходи како надворешен советник на гувернерот на Народната банка на Србија од 942 евра месечно, додека градоначалникот на Јагодина има пензија од 706 евра, анализира Н1 инфо.

Пензионери, советници, предавачи: Колку заработуваат градоначалниците во Србија?