Словенечкиот „огранок“ на украинската МХП, односно Перутнина Птуј, која е во сопственост на МХП, лани го зголеми своето производство за три отсто. И ова е „резултат на стратешките инвестиции во проширувањето на производствените капацитети во Хрватска, Србија и Босна и Херцеговина“, објаснува Томаж Завиршек, директор за корпоративни комуникации во Перутнина Птуј, прнесува Н1 Словенија.

Но, со оглед на тоа што Перутнина Птуј, иако е во сопственост на Украина, не е свесна за руската агресија кон Украина во својот бизнис, бидејќи не извезуваат во Украина, се поставува прашањето зошто оттогаш интензивно го прошируваат производството во БиХ, Србија и Украина.

Во Словенија „речиси е невозможно да се добијат дозволи за основање нови фарми или проширување на постојните“.

Најголем проблем се долгорочните процедури за поставување на објектот во просторот што е домен на општината, бидејќи во најголем број случаи е потребно да се смени просторниот план, што трае околу пет години“, објаснува Завиршек во име на. Перутнина Птуј.

Според него, тоа е еден вид парадокс, бидејќи не добиваат дозволи ниту на село, каде што се планира производство на храна и се врши со децении. „Во руралните средини, просторните планови веќе во основа треба да предвидат такви објекти“, сметаат тие во Перутнина Птуј.