Портпаролот на Кремљ, Дмитриј Песков, рече дека „нема многу надеж“ оти договорот за жито во Црното Море ќе биде продолжен, пренесува „Ројтерс“. Договорот за жито, кој под Русија ја гарантира безбедноста на бродовите со жито што одат до и од украинските пристаништа преку водите што ги контролира, истекува на 18 јули.

„Фајненшл тајмс“ објави дека ЕУ го разгледува предлогот Руската земјоделска банка да формира подружница за повторно поврзување со глобалната финансиска мрежа како притисок за Москва да го продолжи договорот. Кога договорот беше потпишан во јули 2022 година, ОН и Русија потпишаа и меморандум за разбирање со кој се обврзаа ОН да обезбедат неограничен пристап до глобалните пазари за руските ѓубрива и други производи.

За да се усогласи со меморандумот, Русија вели дека мора да се исполнат неколку услови, вклучително и повторно примање на Руската земјоделска банка во меѓународниот банкарски платен систем на Белгија, SWIFT.