Патот до финансиска независност не е лесен и обично бара трпение и трудољубивост од самиот почеток.За младите луѓе кои сè уште се обидуваат да ја воспостават својата кариера, фокусирањето на пензионирањето или штедењето за иднината можеби не изгледа како врвен приоритет.

Еве пет од најчестите грешки што ги прават младите кога во врска со финансиите:

1. Предоцна се почнува со штедење

Благодарение на сложената камата, дури и скромните износи на заштеди ќе растат експоненцијално во подолги временски периоди.

На пример, некој што почнал да штеди 100 долари месечно на 25-годишна возраст, може да ги зголеми своите пари на околу 150.000 долари до 65-тата година, со стапка на поврат од 5 проценти.

Во меѓувреме, ако почекате до 35 години за да почнете да штедите 100 долари месечно, ќе завршите со половина помалку пари на возраст за пензионирање.

2. Младите не знаат како да извлечат максимум од тоа

Една грешка што често ја прават помладите работници е тоа што не ги користат целосно своите пари. Иако пензионирањето може да изгледа далеку, инвестирањето во план за пензиско штедење со даночна предност е многу важно. Финансиските планери, исто така, ги охрабруваат младите да истражуваат опции што можеби им одговараат, кои не нудат однапред даночни предности, но се ослободени од данок кога ќе се пензионирате.

3. Жртва на инфлација на животниот стил

„Инфлација на животниот стил“ се јавува кога луѓето почнуваат да го доживуваат луксузот како неопходност. „Социјалните медиуми создаваат желба да се остане во чекор со другите“, вели Ник Рајли, овластен финансиски планер во Америка.

Младите имаат тенденција да потценуваат колку можат да заштедат за кирија и храна и како прекумерното трошење може сериозно да ги наруши другите финансиски планови, пишува Klix.ba.

4. Немате доволно пари за црни денови

Фондовите за итни случаи може да ве спасат ако ја изгубите работата, ако станете премногу болни за да работите или имате други неочекувани сметки за покривање. Сепак, помладите луѓе понекогаш можат да бидат претерано самоуверени и да ги игнорираат овие ризици.

5. Имате премногу нестабилни средства како криптовалути

Додека поновите инвестиции како што се NFT, мем-акции, SPAC и криптовалути можат да обезбедат атрактивен потенцијал за раст, превидот на нивната вредност може сериозно да го загрози вашето финансиско здравје.

Некои финансиски планери го нарекуваат „синдром на сјаен објект“. Инвестициите со висок ризик и висока нестабилност се сè попривлечни за помладите инвеститори кои сакаат брзо да изградат богатство и може да направат долгорочните, воспоставени методи за градење богатство, како акциите, да изгледаат досадно.

„Но, крајно е опасно да ги ставите сите ваши пари во високоризични средства како што се NFT или криптовалути“, рече Вотсон.