Петте пазари за размена на криптовалути ги повлекоа своите апликации за лиценцирање во Јапонија, велејќи дека не можат да ги исполнат барањата на јапонските власти, соопшти Одделот за финансиски услуги.

 

Двете берзи – „Tokyo GateWay“ и „Mr. Exchange“ – неодамна ги извести властите дека повеќе не сакаат да аплицираат за лиценци. Три други берзи – „Raimu)“, „bitExpress“ и „Bit Station“- се откажале претходно.

 

 

Јапонија ентузијастички ги усвои виртуелните пари и, со цел подобро да ги заштити потрошувачите, создаде систем со кој бара лиценцирање на берзите. Лиценците досега добиле шеснаесет берзи.

 

Канцеларијата за финансиски услуги покажа дека берзите кои се откажуваат од процесот на лиценцирање ќе ги повратат парите на своите клиенти пред да престанат да работат. Компаниите може да продолжат да нудат други услуги за кои не е потребна дозвола за размена на криптовалути.

 

 

Претходно оваа година, берзата со седиште во Токио, „Coincheck“, објави загуба од 58 милијарди јени (547 милиони долари) поради дигиталната валута на „НЕМ“ за која се сомневаше дека е цел на хакери. „Coincheck“, која работи од 2012-та година, аплицираше за лиценца, но сè уште не ја добила.

 

 

Токму заради заострувањето на прописите во Јапонија, некои берзи веќе се повлекуваат од еден од најголемите пазари за тргување со криптовалути.

 

 

На пример, платформата за трговија со криптовалути „Binance“, најголемата според обемот на трговијата во светот, бара нов почеток во Медитеранот. Компанијата, основана минатата година во Хонг Конг, планира да отвори канцеларија во Малта, рече основачот Жао Чанпан. „Binance“ наскоро ќе започне со тргување во Европската островска држава и е блиску до склучување договори со локалните банки кои можат да обезбедат пристап до депозити и повлекувања, рече тој без да одреди фиксен рок.

 

 

Регулаторите од Кина до САД минатата година интервенираа во размената на криптовалути, оставајќи многу како „Binance“ да се борат да најдат постојана база.

 

 

Компанијата има канцеларија во Јапонија и се обидува да добие дозвола за работа, но одлучи да го отстрани својот персонал за да избегне судир со локалните регулатори. Јапонската агенција за финансиски услуги издаде предупредување против платформата бидејќи работи во земјата без регистрација. Ако „Binance“ не го земе предвид предупредувањето, агенцијата ќе ги извести властите.