Save-MoneyПовеќето од нас би сакале да имаат заштеда. Дали е тоа фонд за итни случаи, одмор од сништата, во случај на отказ или едноставно да се создаде психолошка сигурност.

Меѓутоа, како да се штеди кога секој потрошен денар резултира со поголемо задоволството одколку заштеден?

  • Штедите помалку и често – Немојте да мислите дека не е вреди да се штеди, освен ако имате најмалку 10 000 денари за да ги тргнете на страна. Тоа би значело како да си кажете сами на себе дека не вреди да се вежба, доколку немате цел ден на располагање. Размислете да штедите по 100 денари секој ден. Одречете се од нешто и тој износ ставете го настрана. Без разлика дали се работи за цигари, весници (што може да ги прочитате во кафуле) и слично.
  • Читајте финансиски весници – Можеби не сте премногу заинтересирани за темата, но со читање на финансиски весници, списанија и друга литература себеси ќе се информирате и едуцирате во оваа насока.
  • Водете дневник на штедење – Не само што треба да водите дневник на штедење треба да ги бележите и сите ваши приходи и расходи. Запишете се што заработувате и се што трошите. На овој начин најдоброто ќе забележите како се движат вашите пари.
  • Штедите за одредена цел – Многу јасна цел може да ви помогне да заштедите. Ако знаете дека ви требаат 20 000 денари за нов компјутер, или ако сакате да имате фонд за итни случаи лесно ќе процените колку ќе треба да заштедите. Доколку се концентрирате на крајната цел тоа ќе ве мотивира.
  • Автоматизирајте ги вашите заштеди – Еден начин да се присилите самите на штедење е да потпишете траен налог според кој секој месец од вашата сметка ќе се префрла одредена сума на штедење.