Во што ли се впуштив?

Ова е прашање што ниту еден вработен не сака да си го постави после неколку месеци на својата нова работна позиција. Но, за жал, избирањето на погрешната работа е честа грешка што младите баратели на работа ја прават – притоа фокусирајќи се на пронаоѓање на било каква работа, отколку барање на соодветна работа.

Колку и да е честа оваа појава сепак постојат некои елементи кои можат да бидат избегнати. Доколку мислите да прифатите некоја работа, но забележувате некои од наведените предупредувачки знаци – може да значи дека не се работи за Вашата работа за која сте сонувале и можеби треба да размислите повторно :

 

  1. Листата со обврски се зголемува ( но платата не ! )

Го прочитавте огласот за работа неколку пати, и сте подготвени да објасните како Вашите квалификации – силен комуникатор кој може да направи едноставни и сложени концепти – се совпаѓаат со оние во описот на работата. Но, додека го слушате вашиот интервјуер, списокот на одговорности станува сè подолг, се чини дека некои од дополнителните задачи немаат никаква врска со основната работа. Очекуваната плата, за разлика од одговорностите, воопшто не се зголеми. Иако повеќето описи на работното место ќе покажат дека од вработените се очекува да извршат “други должности како што се бара”, секогаш сакате да знаете за што се пријавувате пред да ја прифатите понудата. Дали новите одговорности едноставно се шанса да стекнете нови вештини? Или растечката листа укажува на фактот дека вашата улога може да стане депонија за “други должности како што се бара”? Исто така треба да се запрашате дали дополнителните задачи изгледаат подобро за сосема поинаква позиција во компанијата, и ако е така, зошто не е креирана таа позиција за да се пополни потребата? Прашајте го работодавачот повеќе прашања за тоа како тој или таа ја гледа оваа улога, како некои од дополнителните одговорности се вклопуваат во поголема слика и како се очекува да го поделат вашето време меѓу задачите. Ако сметате дека улогата за која аплицирате е изгубена во другите обврски – или дека не сте прилично компензирани за преземање на неколку улоги одеднаш – ова можеби не е работа за вас.

 

  1. Недостаток на можности за учење

 

Важно како да откриете вештини за преживување во кариерата откако ќе бидете фрлени во жарот на работата, вашиот менаџер и компанија треба да ве стимулираат за успех преку можностите за учење и развој – особено ако сте млад вработен. Без разлика дали воведува влијателни професионалци да разговараат со членовите на тимот или одвојуваат буџет за вработените да земаат курсеви надвор од работа, треба да се чувствувате како вашата нова компанија инвестира во вашиот развој.

 

Ако откриете дека не постојат можности за учење и само се очекува да потонете или да „пливате“, размислете дали сте подготвени да се борите сами со својата нова улога?

 

 

3.      Преземање на позицијата е чекор во погрешната насока

 

Дури и ако имате нејасен поглед на вашата кариера, постојат јасни знаци дека улогата може да биде чекор назад наместо напред. На пример, ако сакате да ги усовршите вештините за решавање на проблемите и да преземате улога која само бара од вас да ги поминете предлозите, таа работа не е усогласена со целите на вашата кариера.

Според моето искуство, некои работодавци дури и ќе навестуваат дека работата можеби не е она што го барате, велејќи: “Јас само сакам да бидам транспарентен со вас, бидејќи другите кандидати биле разочарани во минатото”, па дури и “Оваа улога може да биде чекор надолу за тебе “. Ако вашиот интервјуер ти кажува да размислиш двапати за да ја прифатиш работата, тоа е дефинитивно црвен аларм: тој или таа веќе знае дека нема да бидете задоволни во улогата.

 

  1. Висока стапка на флуктуација на работници на таа позиција

 

Високата стапка на флуктуација на работници на таа позиција е вознемирувачки знак, особено ако бизнисот не е млад. Тоа може да биде показател за лошото управување или токсичната култура.

Откако ќе добиете понуда за работа, побарајте од работодавачот директни прашања како што се: “Што би сакале вработените да се подобри во врска со оваа компанија?” Или “Дали бизнисот доживеал неодамнешни проблеми со растот, и доколку е така, како се постапуваше?” Ако не добивате соодветен одговор на вашите прашања – како што е, работодавецот дава изговори или почнува да зборува негативно за поранешни вработени – почнете да барате нова работа на друго место.

5.      Никој не прашува за вашите долгорочни цели во кариерата

 

За младите лица кои бараат работа и сакаат брзо да се пробијат низ хиерархијата, важно е да знаете дека постои долгорочен план за вашата улога. Ако вашиот интервјуер не поставува прашања како: “Каде се гледате себеси за пет години?” Или “Кои се вашите долгорочни цели во кариерата?”, – превземете ја контролата. Поставувајте прашања како што се: “Како ја гледате оваа работна позиција и како би се развивала за шест месеци или една година во работењето?” или “Што мислите – како успехот ќе изгледа како оваа улога една година од сега?” Ако вашиот интервјуер не може да ви даде да одговорат поинаку од она што денес е улогата, би можеле да сте сигурни дека оваа работна позиција ќе заврши во ќорсокак.

И покрај тоа што е важно за младите лица кои бараат работа да донесат паметна одлука за својата нова улога, изборот на погрешна работа исто така може да ви помогне подобро да разберете што да барате во иднина. Размислете за знаците што сте ги пропуштиле и користете ја вашата ретроспектива за да се поставите за подобра понуда следниот пат.

 

 

Наум Димитровски