Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) очекува пад на светскиот БДП за 4,4 проценти оваа година, поради пандемијата. Најзначаен исклучок ќе биде кинеската економија, која има проценет раст на реалниот БДП од 1,9 проценти за време на кризната година, додека економијата се предвидува да порасне за 8,2 проценти во 2022 година, пренесува fDi Intelligence.

Кина се очекува да влезе следната година со стапки на раст слични на стапките од пред пандемијата, а отпорноста на Кина ќе доведе и до раст во регионот, особено во Виетнам и Бангладеш.

Гвинеја исто така ќе забележи раст, каде побарувачката на Кина за рударски производи овозможува позитивни стапки на раст.

Според неодамнешниот извештај на Лари Ху, економист за инвестициска банка Меквари Капитал, постојат два главни фактори во начинот на кој Пекинг се справи со кризата.

Прво, Кина ги воведе веројатно најстрогите безбедносни мерки во светот, што доведе до нагло опаѓање на економската активност. Сепак, овие мерки помогнаа да се потисне пандемијата доволно за да се врати популацијата во нормала, по што потрошувачката се опорави истовремено со производството.

Наместо да им дава пари на домаќинствата, Пекинг исто така ги принудуваше банките да позајмуваат главно во економијата, додека насочената Национална банка на Кина обезбедуваше ликвидност на банкарскиот систем, но исто така имаше за цел и закрепнување на малите и средни претпријатија.

По брзиот економски раст на земјата во последните 40 години, кинескиот претседател Си Џинпинг на почетокот на ноември рече дека е сосема можно економијата повторно да се удвои од 2020 до 2035 година.

Растот на БДП на соседен Виетнам се очекува да забави на (позитивни) 1,9 проценти оваа година, а потоа да достигне 6,7 проценти следната година.

Според податоците на ММФ, Бангладеш ја намалува стапката на раст на 3,8 проценти, што е помалку од половина од претходната година, додека се очекува мало закрепнување да доведе до стапка од 4,4 во следната фискална година.

Пекинг во јули објави дека 97 проценти од увозот од Бангладеш ќе биде предмет на нулта тарифа.

Гвајана годинава ќе има најголем раст на БДП од околу 26 проценти, но се смета дека ваквиот раст не е одржлив за таа јужноамериканска земја, поради што се очекува значителен пад следната година.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк