Гигантите за производство на пиво Карлсберг (CARLb.CO) и Хајнекен (HEIN.AS) во понеделникот соопштија дека ќе ја напуштат Русија, приклучувајќи се на егзодусот на западните компании додека расте притисокот врз Москва по нејзината инвазија на Украина.

Украинскиот претседател Володимир Зеленски ги повика меѓународните компании да му свртат грб на рускиот пазар по лансирањето минатиот месец на она што Москва ја нарече „специјална воена операција“ против нејзиниот сосед.

За Карлсберг, западниот производител на пиво кој е најмногу изложен на Русија, излегувањето ќе резултира со „значително безготовинско оштетување“ оваа година, се вели без дополнителни детали.

Компанијата има 27% удел од локалниот пазар преку нејзината сопственост на најголемиот производител на пиво во земјата, Балтика.

„Ние донесовме тешка и непосредна одлука да бараме целосно располагање со нашиот бизнис во Русија, што веруваме дека е вистинската работа во сегашното опкружување“, соопшти Карлсберг.

„По завршувањето нема да имаме присуство во Русија.“

Акциите на компанијата, кои паднаа за приближно една четвртина од почетокот на инвазијата, се тргуваа за 4,2% повисоко во понеделникот, упатувајќи се кон нивниот најдобар ден од ноември 2020 година.

Хајнекен, трет по големина производител на пиво во Русија, претходно изјави дека се стреми кон „уреден трансфер“ на нејзиниот локален бизнис, кој сочинува само 2% од вкупната продажба, намалувајќи го своето работење во периодот на транзиција за да се минимизира ризикот од национализација.

Холандскиот производител на пиво очекува да резервира трошоци поврзани со околу 400 милиони евра (438 милиони долари) и рече дека ќе ги гарантира платите на своите 1.800 вработени во Русија до крајот на годината.

„Заклучивме дека сопственоста на Хајнекен на бизнисот во Русија повеќе не е одржлива ниту остварлива“, се вели во соопштението на компанијата, додавајќи дека нема да профитира од каков било пренос на сопственоста.

Нејзините акции се зголемија за 0,3% до 1423 GMT.

Carlsberg минатата година оствари 10% од вкупниот приход и 6% од оперативниот профит во Русија, каде има осум пиварници и 8.400 вработени.

Таа ја презеде целосната контрола на Балтика во 2008 година, но се соочи со слаба продажба во услови на економија погодена од санкции и регулативи за спречување на злоупотребата на алкохол.

„Најавата дека Карлсберг ќе ја напушти Русија треба да помогне да се расчисти воздухот и да се отстрани ризикот од надвиснување“, напишаа аналитичарите на Џеферис во истражувачката белешка.

Нетековните средства на данската пивара во Русија изнесуваа 19,2 милијарди дански круни (2,83 милијарди долари) на крајот на 2021 година, што претставува околу 15% од вкупните средства или 44% од вкупниот капитал, покажа неговиот годишен извештај.

Вториот најголем производител на пиво во Русија е заедничко вложување во сопственост на турскиот Анадолу Ефес (AEFES.IS) и белгискиот InBev (ABI.BR).

InBev претходно во март соопшти дека ќе престане да продава пиво Бад во Русија и ќе се откаже од профитот од заедничкото вложување, кое има 11 пиварници и 3.500 вработени во земјата.

(1$ = 0,9125 евра)

(1 $ = 6,7802 дански круни)