PayCek, платформата за плаќање со криптовалути на Електрокоин, сега ви овозможува да плаќате гориво и сите други производи и услуги на сите 46 бензински пумпи Тифон во Хрватска.

Прифатените валути се биткоин (БТК), етериум (ЕТХ), стелар (XLM), рипл (XRP) и ЕОС, а услугата е достапна од 2 февруари 2021 година, се вели во соопштението.

Брзата и безбедна исплата во криптовалути е резултат на долгогодишниот развој на платформата PayCek, која ги претвора крипто-трансакциите за трговците во куни.

Благодарение на леснотијата на користење и поддршката за квалитет, PayCek веќе е имплементиран во најважните хрватски фискални каси и директно во многу веб-продавници, што веќе дава можност за крипто плаќања на стотици хрватски претприемачи, објави Електрокоин.

Тифон го препозна потенцијалот за соработка со Електрокоин и воведувањето на PayCek, што е потврдено од Ана Локас, директор на Тифон.

„Иако плаќањата во крипто-валути се уште се во зародиш во Хрватска, со воведувањето на оваа опција за плаќање на сите продажни места на Тифон, очекуваме нивен понатамошен развој и раст. Очекувањата се позитивни, особено за време на туристичката сезона, со оглед на пораспространетите навики за користење на овој вид плаќање кај странските клиенти “, рече Локас.

Никола Шкориќ, директор на Електрокоин, објаснува како ќе изгледа искуството за плаќање со криптовалути на Тифон.

„На пример, ако некое лице полни гориво за 400 куни и сака да плати во криптовалута на каса, во моментот кога ќе го известиме Tifon преку PayCek дека е извршена уплата, Tifon добива 400 куни, а ние во Electrocoin целосно ја обработуваме криптовалутната трансакција. Платформата PayCek за прифаќање плаќања во криптовалути гарантира безбедност на секоја компанија што сака да им ја обезбеди на своите клиенти оваа можност “, рече Шкориќ.

Електрокоин е иновативна хрватска финтек компанија основана во 2014 година. Обезбедува услуги за размена на криптовалутни берзи на биткоин и примање криптовалути како метод на плаќање преку платформата PayCek, со 24 часовна поддршка на клиентите за сите свои услуги.

Деловните партнери вклучуваат Hrvatska pošta, која воведува криптовалути во 55 свои филијали од 2019 година, градот Света Недеља, што им овозможува на своите граѓани да плаќаат сметки во криптовалути и сè поголем број физички менувачници кои разменуваат криптовалути покрај странски валути.