Трговскиот дефицит на САД достигна рекордно високо ниво – над 900 милијарди долари во 2020 година. Ова се должи на ескалацијата на односите со Кина, како и пандемијата на КОВИД-19, што значително го ограничи извозот на стоки од наметнувањето на блокадите минатата година.

Сепак, во нивната последна економска анализа, експертите за кредитно осигурување Кофајс предвидуваат дека по 3,5% намалување на БДП на земјата, САД ќе започнат да се опоравуваат со умерено темпо и да достигнат вредности од 5,7% во 2021 година. Ова ќе и овозможи на американската економија да се врати на нивото пред корона-кризата веќе во средината на оваа година, надминувајќи ги најнапредните економии.

Како што се приближува 100-от ден од владеењето на новиот американски претседател Џо Бајден, ова моќно закрепнување во американската економија делумно се должи на невидениот фискален одговор на кризата. Пакетот мерки за поддршка на економијата, усвоен во март 2021 година, изнесува 1,9 трилиони американски долари и тој ќе доведе до вкупен фискален одговор еднаков на 27% од американскиот БДП – повеќе од која било друга развиена економија.

„Користејќи анализа заснована врз историски проценки на потенцијалниот трговски биланс, веруваме дека дефицитот на САД може да се зголеми за 56 милијарди долари како резултат на планот за стимулација. Иако капиталните добра се најважниот извозен сектор (34% од вкупниот износ помеѓу 2010 и 2020 година), тие пораснаа помалку од увозот, најмногу заради случајот „Боинг 1“ во последните две години, проследен со пандемијата на КОВИД-19 “.

По шокот од кризата со КОВИД-19, уште една голема промена во макроекономскиот биланс е воведувањето на законот за спас на САД. Донесен во март 2021 година, вклучува трошоци од скоро 1,9 трилиони американски долари (еквивалентно на 9% од американскиот БДП), од кои една третина ќе бидат апсорбирани директно од американската економија во 2021 година, покрај скоро 4 трилиони долари одобрени од Конгресот во 2020 година

„Со оглед на брзото воведување на вакцината за COVID-19 во САД (повеќе од една четвртина од населението прими барем една доза до крајот на март), очекуваме силно закрепнување на делумната потрошувачка, што ќе го зголеми растот до 5,7% во 2021 година по контракција од 3,5% во изминатата година. „Се очекува„ бум “на потрошувачката во САД, што секако ќе ја зголеми побарувачката за увезена стока“, се додава во соопштението на агенцијата.