Кесите кои сега се достапни на пазарите, иако се декларирани како биоразградливи, сепак се далеку од тоа. Иницијативата „Стоп за пластични кеси“ вели дека станува збор за вообичаени пластични кеси со адитиви. Овие леси и понатаму ќе предизвикуваат голема штета на животната средина со распаѓање во микро-пластика, предупредуваат од иницијативата. Од 1 декември ќе може да се купуваат само такви во малопродажбата, но ќе чинат 15 денари.

Државата сепак очекува лесите да бидат навистина биоразградливи, а не само декларативно, според европските и светските стандарди и со тоа многу помалку да ја загадуваат животната средина

Пред се превенцијата од отпадот мора да биде на врвот, да се користи што е можно помалку пластични кеси и на тој начин да се заштити животната средина“, вели Снежана Василевска од иницијатива „Стоп за пластични кеси, за Алсат ТВ.

Според Василевска, опцијата за купување кеси за 15 денари ќе ги обесхрабри граѓаните да пазарат со торби токму поради цената. Таа смета дека ова не е да се наруши животниот стандард на граѓаните, туку да се промени навиката и да се пазари за подобра средина. Сепак, некои од граѓаните ќе продолжат да купуваат со пластични кеси, додека други велат дека ќе користат торби.

Од 1 декември стапува на сила забраната за употреба на пластични кеси, со опција за купување биоразградливи за 15 денари. Употребата на пластика за пакување храна, исто така, ќе биде забранета во хотели, како и во заштитени подрачја како што се Шапка, Маврова, Пелистер и Галичица.