олема е потрагата по сезонски работници. Земјите од Европа и Балканот страдаат од недостаток на сезонска работна сила. Само на Јадранот недостигаат над 60.000 работници. Побарувачката за овие работници најдобро ја покажува рекордниот број огласи, а не е занемарлива ниту заработката – за одредени занимања се искачува и до 3.000 евра!

Според проценките на туристичкиот сектор, само во Хрватска ќе има недостиг од околу 60.000 сезонски туристи. А според Вечерњи лист платите никогаш нема да бидат повисоки. За готвачите се нудат од 2.500 до 3.000 евра, а за келнерите од 1.200 до 1.500 евра месечно.

Најголем број работници главно доаѓаат од Индија, како и од поранешна Југославија.

Недостигот од сезонски работници е видлив и во Европа. Проблем како да се пополнат сезонските работни места имаат и Германија, Хрватска, Италија, Австрија, бидејќи сезоната се враќа годинава без ограничувања. Популарноста на потрагата по работници ја покажуваат рекордните бројки и големиот број огласи за вработување.

Најбарани сезонски работници во Европа се продавачи, келнери, готвачи, слугинки….

Сезонските сајтови за работа оваа година покажаа дека заинтересираните може да аплицираат за повеќе од 200 огласи за вработување, со што забележаа повеќе од 200.000 посети и повеќе од 1.200.000 прегледи на страници, како и повеќе од 7.200 апликации за огласени позиции, се вели во новата страница.

Не само Хрватска има голем недостиг од сезонска работна сила. Германија годинава бара околу 50.000 странски работници, Австрија околу 40.000… Сигурно е дека овие земји се голема конкуренција во привлекување работници, што покажува и податокот дека регионалниот базен на работна сила е, оттука, регионот кој ги опфаќа Босна и Херцеговина, Србија и Македонија, веќе практично е испразнет и сè потешко е да се најдат работници од овие земји.

На Италија и требаат 50.000 работници

Во Италија за време на Велигден и пролет годинава поради зголемениот прилив на домашни и странски туристи ќе има недостиг од околу 50.000 работници во областа на туризмот.

Минатата година во Италија се забележани 400 милиони ноќевања на домашни и странски туристи, а годинава се очекува поволниот тренд да продолжи и покрај недостигот на туристички работници, соопшти АНСА.

Тешкотиите во наоѓањето кадар во Италија беа забележани со години пред пандемијата на корона, но сега тие стануваат посериозни во релаксирањето на туризмот, особено во областа на Ромања, Сицилија и Сардинија.

Претставниците на здружението на туристички работници во наредните недели ќе ги презентираат конкретните регулаторни предлози на министерката за туризам Данијела Сантанка и министерката за труд Марина Елвира Калдероне, пренесе италијанската агенција.

На Виена и требаат 55.000 работници

Само на виенските компании ќе им требаат 55.000 квалификувани работници во следните три до пет години. Резултатот од анализата на потребниот образовен кадар покажа дека побарувачката го опфаќа целиот образовен кадар: од занаетчии, преку високи училишта, до технички и други факултети.

Истражувачкиот институт Макам Рисрч испитал 925 виенски компании, кои вработуваат 80.000 луѓе. Речиси една петтина од бараните квалификувани работници се поврзани со – занает.

Истовремено, на почетокот на новата година виенските компании вработиле 20 отсто повеќе практиканти во однос на претходната година. Побарувачката за дипломирани студенти на техничките факултети и универзитети, како и на универзитетите, останува висока.

– Потрагата по квалификувани работници е еден од најголемите предизвици за стопанството. Побарувачката е зголемена уште повеќе. Главната цел е да се преземат мерки кои брзо и долгорочно ќе го решат недостигот од квалификувана работна сила – изјави Валтер Рук, претседател на Стопанската комора на Виена.

(Блиц Бизнис, Нови лист, Макам Рисрч)