Со развојот на технологијата, платежните картички стануваат сѐ попопуларни и практични начини за плаќање на разни добра и услуги. Но, дали сте сигурни дека вашата картичка е заштитена од злоупотреба и од кражба?

Дали сте подложни на ризик од идентитетска кражба или фраудулентни трансакции? Дали сте задоволни со ограничувањата на износот за контактното плаќање?

Ако сакате да имате повеќе сигурност и удобност при плаќање, тогаш биометриските платежни картички можат да бидат вистинско решение за вас. Ова се картици кои ги користат вашите биометриски податоци, како отпечаток од прст, за да го потврдат вашето лично присуство и да го автентицираат плаќањето. На овој начин, вие не треба да внесувате ПИН или потпис, туку само да го допрете прстот на сензорот на картицата. Ова ви овозможува да плаќате брзо и безбедно, без да се грижите за губење или кражба на картицата.

Биометриските платежни картички се веќе достапни во некои земји, како Шведска, Франција и Полска, а се очекува да се прошират и во други делови на светот.Во Македонија, исто така има интерес за воведување на оваа иновативна технологија, која би можела да ја подобри дигиталната економија и да ја зголеми финансиската инклузија.Економските експерти велат дека биометриските платежни картички нудат многу предности за потрошувачите и трговците.

Повисока сигурност. Биометриските податоци се единствени за секоја личност и не можат да се фалсификуваат или копираат. Ова значи дека нема опасност од идентитетска кражба или неовластени трансакции, бидејќи само вие можете да ја користите вашата картица. Поголема удобност. Биометриските платежни картички ви овозможуваат да плаќате контактно, без да се ограничувате со износот. Вие не треба да памтите или да внесувате ПИН, туку само да го допрете прстот на картицата. Ова ви заштедува време и напор при плаќање. Подобра хигиена. Биометриските платежни картички ви помагаат да избегнете допир со терминалите за плаќање, кои можат да бидат извор на бактерии и вируси. Ова е особено важно во време на пандемија, кога сите сакаме да го намалиме ризикот од зараза, објаснуваат експертите.

Биометриските платежни картички се во согласност со меѓународните стандарди и регулативи за платежни системи, како и со приватноста и заштитата на податоците.

Според познавачите, биометриските платежни картички се следниот еволутивен чекор во областа на платежните технологии, кој би можел да го промени начинот на кој плаќаме и да ни го олесни секојдневниот живот.