Берлин и Париз веруваат дека ризиците за криптовалутата Libra „не се соодветно адресирани“

Федералната влада на Германија има намера да ја блокира криптовалутата Libra која ќе се издава од Фејсбук. Големата коалиција во Берлин се согласува да не дозволи „приватни иматели на средства за плаќање“ поврзани со пазарот “, рече пратеникот на ЦДУ, Томас Хајлман за„ Шпигел “. Германија заедно со Франција ги потврдува своите резерви за проектот на „Фејсбук“ на состанокот на министрите за финансии на ЕУ во Хелсинки во петокот.

28-те земји членки на ЕУ немаат специфични одредби за криптовалутите, кои до сега не се сметале за посебен проблем затоа што само мал дел од биткоините или другите дигитални валути се конвертираат во евра.

Но, плановите објавени од страна на американската социјална мрежа Фејсбук во јуни за ослободување на сопствената дигитална валута, Libra, која е за плаќања помеѓу нејзините стотици милиони корисници ширум Европа и низ целиот свет, предизвика повторно размислување за пристапот.

Фејсбук сака да ja воведе Libra следната година. Американската компанија им ветува на корисниците на своите платформи дека ќе прават трансфер на пари и пари на Интернет лесно како испраќање на текстуална порака. Libra е еден од таканаречените столкери за криптоцентрализација, чија цена мора да биде заштитена од силниte флуктуации со помош на одредени механизми – во овој случај со поврзување со корпа од валути.

Германија и Франција соопштија дека ризикот од криптовалутата Libra „не е соодветно адресиран“, откри по заедничката изјава на федералниот министер за финансии Олаф Шолц (СПД) и францускиот колега Бруно Ле Мер во саботата. „Веруваме дека ниту една приватна компанија не може да бара девизни сили, кои се дел од суверенитетот на народите“.

Покрај монетарната сувереност, министрите во заедничката изјава идентификуваа голем број други предизвици поврзани со криптовалутата: финансиска безбедност, заштита на инвеститорите, перење пари и финансирање на тероризам и заштита на податоци.

Германската влада има намера да ја усвои својата таканаречена стратегија за блокирање во септември. „Федералната влада ќе работи на европско и меѓународно ниво за да се осигури дека криптовалутите не се алтернатива на валутите на државата“, според информациите од германските владини кругови.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност на редакцијата на БанкоМетар.мк