Според анализата на  Euractiv.com Европа е едвај на првото место кога зборуваме за водечките светски региони за производство на нафта. Според нив постои верување дека европската домашна нафтена индустрија го достигна својот врв, особено во Северното Море.

 

Иако цените на нафтата ќе закрепнат до одреден степен по колапсот на нивоата над 100 долари за барел, вадењето на суровините продолжува. Нови, динамични играчи се појавуваат на пазарот за да ги искористат резервите, а Норвешка дури и насочува на неискористените наоѓалишта во најсеверните води.

 

Според истражувањето на европските производители на нафта и гас, индустријата, исто така, ќе преживее со цена од 60 долари за барел. Ова ниво беше постигнато и во декември 2017 година и се чини дека се одржува.

 

Индустријата е оптимист за врска со морското ископување во европските води, дури и ако динамиката на секторот се промени. Сепак, од Европа не се очекува да се врати на историски највисоките нивоа на принос, особено во постарите полиња на Северното Море. Но, и покрај тоа, интересот за неискористените резерви не се намалува и дури не се изразени од страна на најголемите компании, покажува документот цитиран во анализата.

 

Помалите играчи се насочени кон неколкуте преостанати резерви во регионот. Тековните ресурси вклучуваат работа за повеќе од 13 до 26 години, се вели во извештајот.