Ретко во светската економија имало толку јасна промена кон потврди ставови за инфлацијата

Ова беше недела во која светските централни банки ја сменија брзината и сериозно ја сфатија инфлацијата. Наративите на Федералните резерви, Европската централна банка или Банката на Англија дека растот на цените е привремен е отфрлен. Наместо тоа, тие почнаа да се грижат дека високата инфлација е „одржлива“.

ЕЦБ и ФЕД нагло ги намалија своите програми за купување средства. Централните банки на две богати економии – Британија и Норвешка – ги зголемија каматните стапки. Девет централни банки од економиите во развој – од Чиле до Русија – исто така ги зголемија каматните стапки. Дури и Банката на Јапонија, која повеќе се занимава со дефлација отколку со инфлација, ја намали својата монетарна поддршка во корона-кризата, според „Фајненшл тајмс“.

Ретко во светската економија е забележано толку јасно поместување кон појастребски ставови за инфлацијата. Ајај Раџадјакша, шеф на макро-истражување во Barclays, коментира: „Централните банки очигледно се движат кон режим на заострување многу побрзо отколку што изгледаа веројатно пред само неколку месеци“.

Франческо Песоле, валутен стратег во ING, рече дека најважната нова порака оваа недела била „централна за инфлацијата во дебатата за политиката“.

Покрај ставањето на инфлацијата во центарот на нивното размислување, централните банкари во монетарната политика го минимизираа значењето што го придаваат на коронавирусот и неговото влијание врз економската активност. Изјавите на ФЕД, ЕЦБ и Светска банка ја истакнаа неизвесноста околу опцијата омикрон, но ниту една од овие банки не сметаше дека тоа ќе биде клучно за политиката во наредните месеци.

Во Соединетите држави, претседателот на ФЕД, Џеј Пауел, рече дека Омикрон „всушност има малку врска“ со неговиот план да го забрза отстранувањето на монетарните стимулации од пандемијата.

Кристин Лагард, претседател на ЕЦБ, нагласи дека „нашите економии станаа поотпорни, посилни и поспособни да се прилагодат бран по бран и опција по опција.“ Што се однесува до Обединетото Кралство, гувернерот на АЦБ, Ендрју Бејли, рече дека не е јасно дали Омикрон ќе доведе до зголемување или намалување на инфлаторните притисоци, „и тоа е многу важен фактор за нас“.

Нема индикации дека овие одговори се координирани. Сепак, конзистентноста на овие пораки поттикна загриженост кај некои економисти дека водечките централни банки можеби заборавиле колку корозивни можат да бидат брановите на коронавирус.

„Централните банкари кои го прифатија овој тврд пристап во случајот на ЕЦБ никогаш не замислија… во октомври и ноември дека ќе има гром од ведро небо со омикрон“, рече Иан Шепардсон, главен економист. Pantheon Macroeconomics. „Изненаден сум што нема повеќе подготвеност да се прифати дека работите навистина можат да бидат прилично лоши за некое време“.

Главната причина што го стимулира растот на инфлацијата е глобалната побарувачка, која ги надминува светските капацитети за понуда на стоки и услуги. А сепак, иако водечките централни банки го признаа проблемот, начинот на кој решија да се решат е различен.

Брзото повлекување на квантитативното олеснување од страна на ФЕД и сигналот дека следната година ќе ги зголеми каматните стапки трипати за да ги задржи меѓу 0,75 и 1% беа добро соопштени. Сепак, дел од економистите беа на мислење дека одлуката е премногу слаба и предоцна – со оглед на тоа што американската инфлација, која е речиси 7%, веќе е на својот врв речиси четири години.

Итан Харис, шеф на глобалните економски истражувања во Банката на Америка, објаснува: „ФЕД капитулира со бавно темпо. Ќе видиме дека прогнозите за каматните стапки се зголемуваат“.

За разлика од САД, АЦБ ги изненади сите со зголемувањето на каматните стапки. Таа верува дека не може да си дозволи да чека, бидејќи инфлацијата во ОК, која веќе е над 5%, испрати гласини дека компаниите планираат дополнително да ги зголемат платите и цените.

Како што изјави Хју Пил, главен економист на банката, за CNBC во петокот, АЦБ мораше да ги зголеми каматните стапки „за да ја обезбеди веродостојноста на нашата цел [2% инфлација]“.

ЕЦБ е посмирена затоа што верува дека има помалку знаци за брз раст на платите во Европа отколку во САД или Велика Британија и продолжува да очекува инфлацијата во еврозоната да падне под нејзината цел во следните две до три години.

„За нас беше зачудувачки колку посигурен во економските изгледи и поурамнотежен во однос на омикронот, изгледаше претседателот на ЕЦБ Лагард“, рече Кришна Гуха од Evercore ISI. потиснато“.

Единственото глобално отстапување од овие потези на централната банка дојде од Турција, која ја намали каматната стапка на 14%, иако инфлацијата е над 21%. Дополнително, земјата ја стимулираше побарувачката на потрошувачите со зголемување на минималната плата за 50 отсто – а потоа откри како бегаат инвеститорите. Како предупредување за другите, турската лира поевтини за 17% во однос на доларот во текот на неделата до петок напладне.

Ниту еден од „јастребите“ потези на другите централни банки сè уште не треба да се гледа како демонстрација на нивната независност од владите. Инфлацијата стана политички проблем во многу земји, особено во САД, а таквите акции на централните банки се поддржани од политичарите.

Покрај тоа, централните банки сè уште ги стимулираат економиите, каматните стапки остануваат многу ниски и има простор за повторно олеснување доколку економските ефекти на омикрон се покажат полоши од очекуваното.

Но, сега кога започна циклусот на затегнување, централните банки се исправени пред поголем предизвик. Тоа ќе се случи ако треба да одат понатаму и да донесат непопуларни одлуки за да ја истиснат одржливата инфлација надвор од економијата. Најголемиот тест за нив допрва следи.