Традиционално на денешен ден Крстовден почнува бербата на преспанското јаболко.

Во Ресен симболично ќе биде скинато првото јаболко со што ќе се означи почетокот на  „Преспанскиот јаболкобер“.

Според најавите, на манифестацијата ќе се доделат и награди за најдобри земјоделци.