Крајот на годината за пазарите на капитал ќе биде многу предизвикувачки. Со исклучок на можното усвојување на нагло зголемување на трошоците за инфраструктура во САД, можеме да очекуваме дека главните двигатели на меѓукризниот економски раст – фискалната и монетарната политика – ќе станат ограничени во наредните месеци.

За пазарот на капитал, одлуките за монетарната политика ќе бидат особено важни бидејќи фискалните политики честопати се препуштаат на каприците на политичарите. Иако усвојувањето инфраструктурен план во САД ќе има директно позитивно влијание врз цените на акциите во хемиската индустрија, градежниот сектор, рударството, електричната опрема, одбранбената индустрија … ограничувањето на монетарната експанзија директно ќе влијае на цените на целиот пазар на капитал.

Накратко, полека и постепено влегуваме во период на зголемени каматни стапки или принос на обврзници. Неодамна, Федералните резерви на САД (ФЕД) најавија можно намалување на откупот на обврзници во ноември, што за многу краток временски период ги зголеми приносите на американските десетгодишни обврзници над 1,5 проценти. Историски гледано, тоа е се уште многу ниско ниво, но во исто време многу повисоко од повратот од 0,51% во април минатата година. ФЕД во моментов најавува дека целосно ќе се откаже од купување на обврзници кон средината на 2022 година, што значи дека приносите на десетгодишните американски обврзници ќе почнат да гравитираат кон три проценти.

Всушност, се уште не е сигурно дали ФЕД ќе започне да го ограничува купувањето обврзници во ноември, декември или јануари следната година, но сигурно ќе започне со тоа во блиска иднина. Накратко, САД влегуваат во период на зголемен принос на должнички хартии од вредност, што ќе го направи финансирањето на долговите на компаниите поскапо во долари и би можело дополнително да ја зајакне валутата.

Зголемувањето на приносите на државните обврзници ги зголемува опортунитетните трошоци на сите други хартии од вредност на пазарот, што ги прави поевтини. Особено, поскапите берзански сектори, за кои очекуваме висок профит во иднина, како што е технолошкиот сектор, ќе бидат под поголем притисок од потрадиционалните сектори на економијата со зголемен принос на обврзници.

Притисоците по цена остануваат во еврозоната и најверојатно нема да престанат многу брзо поради високите цени на енергијата. Остриот пораст на цените на гасот во Европа во последните недели ја зголеми веројатноста европските влади, во најекстремен случај, да го поедностават снабдувањето со електрична енергија на компаниите и домаќинствата. Тоа ќе остави негативна трага за закрепнување. Со зголемувањето на цените на енергијата, сведоци сме и на стагнација во германската производствена индустрија. Во август, производството во Германија падна за 4,7 проценти, во голема мера поради скоро 18 проценти месечно намалување на производството на автомобили. Проблемите во синџирите на снабдување и производството на автомобили најверојатно ќе се намалат следната година.

На пазарите на капитал не очекува интересна следната недела. Со извештаи од големите американски системски банки како JP Morgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Morgan Stanley, Citigroup, Goldman Sachs и U. S. Bancorp, третата четвртина од сезоната на заработка започнува на Волстрит следната недела.

Што се однесува до макроекономските податоци, очекуваме многу важно читање на нивото на инфлација во САД за септември, и ќе можеме да ги прочитаме записниците од последниот состанок на Комитетот за отворен пазар на ФЕД (ФОМК).