Почитувани читатели на Ценометар.мк при проверката на новите цени од страна на сервисот Ценометар.мк забележавме драстичен скок на цените кај следните производи и тоа во рок од само 10 дена од последната проверка.

Зголемувањето е генерално кај сите производи, но најистакнато е кај следниве категории:

 1. Банана – поскапена за 8-10 денари!
 2. Лимон – поскапен за 5-7 денари!
 3. Јаболка – поскапени за 8 денари!
 4. Домат – поскапен за 14 денаари!
 5. Зелка – поскапена за 4 денари!
 6. Компир – поскапен за 6 денари!
 7. Прашно – поскапено за 4 денари!
 8. Грав – поскапен за 17 денари!
 9. Путер – поскапен за 5 денари!
 10. Ајдамер кашкавал – поскапен за 67 денари!
 11. Гауда кашкавал – поскапена за 29 денари!
 12. Свинска кртина – поскапена за 20-40 денари!

Поскапувањата се различни по различни маркети, но генералниот тренд е јасен.

Дали е доволна мерката за замрзнување само на основните производи, или Владата треба генерално да ги замрзне цените на сите производи? Дали луѓето не треба да јадат овошје и зеленчук кој немилосрдно поскапува?

Со ваков раст на цените, народот нема да може да купува воопшто овошје и зеленчук и неговата прехрана ќе се сведе на леб, ориз и масло, за жал.

 

Извор: Ценометар.мк