Народната банка во текот на минатата година извршила експертиза на 605 сомнителни бакноти од странски валути при што по направените анализи се откриени дека 600 од нив се фалсификати.

Во вкупниот број фалсификувани бакноти најзстапени биле еврата (533 парчиња),па американските долари (26 парчиња).

НБРМ открила и 7 фалсификувани монети евра.

Податоците на НБРМ откриваат дека лани двојно е зголемен бројот на фалсификувани евра во однос на претходната година.