Европската инвестициска банка (ЕИБ – EIB) најави дека на барање на европскиот јавен обвинител ќе им го одземе имунитетот на двајца поранешни функционери поради можна корупција, а поранешниот претседател Вернер Хојер на банката потврди дека е под истрага.

Европското јавно обвинителство (EPO) во понеделникот извести за истрагата, велејќи дека банката го прифатила нивното барање за укинување на имунитетот на двајца поранешни вработени и овластување инспекции во канцелариите на ЕИБ поради сомневањата на Европската канцеларија за борба против измами (OLAF). за можна корупција, злоупотреба на влијание и неправилности во користењето на европските пари.

Обвинителите не ги именуваа функционерите чиј имунитет треба да биде укинат, истакнувајќи дека во овој момент нема да соопштуваат дополнителни детали за да не ја загрозат истрагата.

Хојер преку адвокат за Reuters потврди дека е под истрага.

„Обвинувањата против мене се целосно апсурдни и неосновани“, рече Хојер, кој ја водеше банката од 2012 до 2023 година, а претходно беше заменик министер за надворешни работи на Германија.

Според него, предмет на истрагата е исплата на пари на вработен во ЕИБ, која ја потпишал како претседател, по препорака на надлежниот сектор и генералниот секретар на ЕИБ, посочува тој, нагласувајќи дека целосно соработува со истражителите.

Портпаролот на ЕИБ изјави дека банката „целосно ќе соработува со Европското јавно обвинителство за ова прашање, како што е соодветно“, истакнувајќи дека не може да коментира за надворешните истраги.

Европската инвестициска банка има биланс од над 500 милијарди евра и годишно доделува околу 80 милијарди евра заеми.