Во врска со информациите објавени од некои медиуми дека Поштенска штедилница е заинтересирана да ја купи Прва банка на Црна Гора, ве известуваме дека овие изјави не се точни и дека немало преговори за евентуален откуп, соопштија од ПШ. Поштанска штединица, благодарение на економската и финансиската стабилност во Република Србија, во првата половина на 2023 година, како и во претходните години, продолжува да остварува деловни резултати над планираните во корист на клиентите и државата Србија. Некои медиуми во Црна Гора изминативе денови објавија дека Поштенска штедилница, во сопственост на Владата на Србија, е заинтересирана за купување на Првата банка на Црна Гора, пишува Нова рс.

– Доколку се постигне конечен договор, Поштенска штедилница веројатно би купила и пакет акции од околу 20 отсто од она што Електропривреда Црне Горе (ЕПЦГ) го има во Прва банка, рекол изворот. Поштенска штедилница е основана во 1921 година со седиште во Белград. Од април 2022 година, таа е единствената банка која работи на српскиот пазар и е во мнозинска сопственост на Владата на Република Србија.