Српскиот државен заемодавател Банка Поштанска Штедионица поднесе необврзувачка понуда за купување на Комерцијална банка – Бања Лука, единица на белградска Комерцијална банка во Босна и Херцеговина, изјави во вторникот српскиот министер за финансии, Синиша Мали.

Необврзувачката понуда беше испратена минатата недела по одобрување на акционерите на Поштенската штедилница, рече Мали за време на состанокот со словенечкиот амбасадор во Србија Дамјан Бергант, се вели во соопштението од српската влада.

На 30 декември, словенечката Нова Љубљанска банка (НЛБ) го заврши стекнувањето на 83,23 проценти редовен удел во Комерцијална банка за 394,7 милиони евра, со што стана трета по големина банкарска група во Србија.

Во април, НЛБ го зголеми својот удел во Комерцијална банка на 88% по завршувањето на понудата за купување.

НЛБ банка одлучи да ја продаде филијалата на Комерцијална банка во БиХ, за разлика од филијалата во Црна Гора што ќе ја спои. Планираниот датум за легално спојување на Комерцијална банка со НЛБ во Црна Гора е одреден за 12 ноември 2021 година.