Советот на Европската унија (ЕУ) и Европскиот парламент (ЕП) постигнаа договор за Планот за раст на ЕУ за Западен Балкан, најамбициозниот пакет финансиска помош за регионот во вредност од шест милијарди евра.

Договорот на 4 април го потврди европскиот претставник Тонино Пицула, кој беше главен преговарач во името на ЕП. Преговорите меѓу овие две институции на ЕУ се одвиваа под голем временски притисок, бидејќи за усвојување на одлука, објави РСЕ, пренесува Коссев. Сега е можно одлуката да биде изгласана на априлската пленарна седница и потоа да стапи на сила Планот за раст на регионот. Од шест милијарди евра, две милијарди ќе бидат во форма на грантови, а останатите четири милијарди во форма на заеми со многу поволна каматна стапка.

Искористете ги придобивките од Планот за раст само откако ќе ги исполните условите Сите три институции на ЕУ кои работеа на Планот за раст инсистираа дека земјите од регионот треба да исполнат голем број не толку лесни критериуми за да имаат корист од пакетот финансиска помош. Меѓу нив се основните критериуми кои важат подеднакво за сите земји-членки. Тие се однесуваат на владеењето на правото, почитувањето на принципите на демократијата, институционалните реформи и преземањето на неопходните чекори за да се осигура дека средствата нема да се злоупотребат.