Голдман Сакс наскоро ќе воспостави трговско биро за криптовалути, пренесува Ројтерс.

Компанијата започна такво биро во 2018 година, но ова отворање се случи во време кога вредноста на биткоинот падна за 70%, што го намали интересот за тргување.

Сепак, од тогаш, инфраструктурата и популарноста на криптовалутите, како што е биткоинот, исто така се подобрија, што скоро достигна рекордна вредност. Се проценува дека институционалниот интерес за криптовалутите се зголемил за 470 проценти минатата година.

Бројни компании, како Сквер, Тесла или Микростратеџи, неодамна започнаа да купуваат популарни криптовалути со стотици милиони или милијарди долари, што укажува на потенцијалот за долгорочно тргување со криптовалути.

Новото биро ќе биде дел од одделот за глобален пазар на оваа американска банка, кој беше најголем и најпрофитабилен оддел минатата година, и најверојатно ќе се занимава со купување и продажба во име на клиенти, но нема самостојно да управува со тие средства, пренесува „Стартит“.

Со оглед на деловната претпазливост на големите институции и инвеститори кон нови компании и идеи, потегот на Голдман Сакс е уште еден показател дека зголемувањето на вредноста на биткоинот не изгледа краткотрајна.