Како што покажа годишната анализа на Здружението на индустријата за видео игри на Србија повеќе од половина од компаниите во оваа гранка планираат да ги прошират своите тимови во 2024 година. Годинава ќе има потреба од 475 нови работни позиции.

– Во првите три области по бројот на вработени во индустријата се програмирањето, уметничките професии како 2Д уметност, 3Д уметност, илустратори, аниматори, каи и контрола на квалитетот. Најзадоволни сме што во индустријата која се перципира како машка, работат дури 28 проценти од жените, а дури половина од тимовите се на чело на жени, што е тренд кој опстојува со години – нагласи Марија Илиќ претседател на Управниот одбор на СГА.

За жал, нема да има побарувачка за помлади работници во првата половина од годината, иако третина од компаниите ќе продолжат да примаат млади луѓе на практикантска работа, а петтина за платена обука. Позициите кои најтешко се пополнуваат, а кои ќе бидат многу барани се експертите за маркетинг кои ќе успеат да привлечат што повеќе корисници на бесплатни игри за мобилни телефони.