Компанииите што инвестирале и вработиле луѓе во текот на минатата година, од денеска до крајот на јуни може да аплицираат за поврат на средствата. Ова го соопшти вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев, на прес-  конференција во Владата, Анѓушев напомена и дека е изготвен калкулатор за инвестиции со кој секоја компанија пред да аплицира за државна поддршка, но и пред воопшто да инвестира, ќе може да пресмета колку средства приближно ќе добие назад.

„Она што го зборувавме скоро цела година, од денеска е реалност. Почнува да живее „Поддршка на македонската економија“. Инвеститорите ова ќе го препознаат, независно дали се од слободните економски зони, гринфилд или во некои од постојните капацитети, тие ќе можат прохрабро да вложуваат. Прв пат во историјата има траснпарентен начин на поддршка на економијата“, рече вицепремиерот.

Поднесувањето барања од страна на компаниите ќе може да се врши електронски преку пополнување соодветен формулар објавен на неколку интернет страници: на Владата, на Кабинетот на вицепремиерот Анѓушев, Министерството за економија, ТИРЗ, конкурентност.мк.

Според Анѓушев, аплицирањето е едноставно, неопходно е само компаниите да приложат завршни сметки и извод од Централниот регистар.

„Го заокружуваме процесот што го најавивме уште од формирањето на Владата, на максимален транспарентен начин преку јавни дебати со сите релевантни чинители. Пред една недела ги објавивме правилниците согласно кои компаниите ќе може да аплицираат за поврат на средствата“, изјави министерот за економија Крешник Бектеши.

Апликациите на компаниите ќе се евалуираат до 31 јули, а во август и септември ќе се потпишуваат договорите и ќе се реализира исплатата. Компаниите кои инвестираат во 2018, ќе аплицираат продолжено во текот на годината, и за нив нема рокови, а ќе се исплаќаат со буџетот од 2019 година. Програмата ќе трае пет години.

На прес-конференцијата во Владата се присутни и министрите Зорица Апостолска и Аднан Ќахил, директорите на ТИРЗ и на Агенцијата за промоција на инвестиции, како и претставници на стоапанските комори.