Денес барел нафта се продава за повеќе од 75 долари, првпат од крајот на октомври минатата година.

На растот на цената на нафтата влијае најавата за построги санкции на САД кон Иран.

Цената на нафтата брент од вчера до денеска е зголемена за 78 центи нафтата и барел се продава за 75,35 долари.

Додека американската лесна нафта поскапе за 19 центи и денеска барел се продава за 66,08 долари.