Се повторува сценариото од времето на пандемијата – се повеќе производители на ѓубрива привремено ги затвораат своите погони бидејќи производството е неисплатливо во сегашните околности. Загрижувачки станува падот на потрошувачката на одредени пазари, особено во Европа.

Така, „Јара интернешенел“, еден од најголемите светски производители на ѓубрива, пред неколку дена објави дека ќе ја затвори фабриката во Италија, објави Политика. Експертите сметаат дека оваа информација во моментов не е толку голем проблем, но она што загрижува е дека тоа може да биде почеток на тренд. Напоменуваат дека цените на природниот гас во Европа се стабилни, но глобалната цена на уреата веќе подолго време паѓа. Затоа, земјоделските производители од Европа треба да бидат внимателни и можеби сега да размислат да купат некакви видови ѓубрива што ќе им бидат потребни.

Станко Поповиќ, сопственик на „Еликсир груп“, кој е водечки српски производител на минерални ѓубрива, за „Политика“ вели дека најголемата и единствена фабрика за ѓубрива во Романија, со капацитет од околу 1,5 милиони азотни и сложени НПК ѓубрива, престанала да работи. Според него, запрени се погоните и единствените фабрики за азотни ѓубрива во Унгарија, а не работи ниту фабриката во Литванија. Многу производители работат со намален капацитет, а хрватската „Петрохемија“ Кутина работи со можеби 30 проценти од капацитетот.

Производителите најмногу се жалат на нерентабилноста на производството бидејќи често е поскапо од продажните цени на пазарот.

– Побарувачката падна од 30 на 50 евра на целиот европски пазар. Во исто време, имаме три до пет проценти раст на продажбата во Бразил и Индија. Европа е во некаков проблем, додека во светот потрошувачката никаде не е намалена како кај нас – вели Поповиќ.