Скептиците од лондонската школа за економија и политички науки и универзитетот во Бат ги следат финансиите и очекувањата на луѓето веќе 18 години и откриле дека оние кои се премногу оптимисти не стануваат богати, туку несреќни и посиромашни.

Кој поминува најдобро?

Оние кои размислуваат реално, кои донесуваат одлуки засновани врз точни проценки или реалност, пренесува Bizlife.

„Ако сте реални во врска со својата иднина и да донесувате здрави, решенија засновани врз докази, тоа може да ви донесе чувство на благосостојба без да се нурнувате во немилосрдна позитивност“, рече коавторот на студијата Крис Досон, вонреден професор по бизнис економија на Универзитетскиот факултет за менаџмент. во Бат.

Студијата следеше 1.600 лица во Анкетата за домаќинства во Британија скоро две децении.

И нереалните оптимисти и нереалните песимисти не успеаја да донесат точни и здрави одлуки засновани врз пристрасни очекувања. Двете тактики, исто така, резултираат во емоционални превирања: премногу оптимистичките луѓе можат да доживеат деструктивно ниво на разочарување кога очекувањата не се исполнети, додека претерано песимистите можат да доживеат постојан страв од гледање и очекување проблеми.

Да го илустрира функционирањето на оптимистичките, реалистичните и песимистичките луѓе, коавторот Дејвид де Меса, професор по менаџмент на лондонската школа за економија, опишува како секој од нив се однесува за време на пандемија.

„Оптимистите ќе се сметаат за помалку изложени на ризик од„ Ковид-19 “од другите и затоа имаат помала веројатност да преземат соодветни мерки на претпазливост. Од друга страна, песимистите можат да бидат во искушение повеќе да не ги напуштаат домовите или да ги праќаат своите деца на училиште. Реалистите преземаат измерени ризици врз основа на нашето научно разбирање на болеста “, објаснува професорот.

Се разбира, вистинските мислители се во малцинство: Истражувачите велат дека околу 80 проценти од населението е нереално оптимистичко. Тие веруваат дека ќе се случат само добри работи и ја потценуваат можноста да се случат лоши работи.

 

Забрането превземање на соджината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк