Дојче банк планира да затвори стотици филијали на Постбанк во Германија. Како што пренесуваат германските медиуми, овој план го најавил шефот на одделот за приватни клиенти.

До средината на 2026 година ќе бидат затворени 250 експозитури, па речиси секоја друга експозитура. Во следните три и пол години ќе бидат затворени 250 од 550 филијали на Постбанк. Многу филијали се долго време непрофитабилни, но не можеа да се напуштат поради долгорочниот договор со Дојче пост, изјави шефот на одделот за приватни клиенти.

Договорот со поранешниот сопственик на Постбанка сега повторно е во фокусот на преговорите.

Според него, треба да се намали и мрежата на филијали на Дојче банк, но тој не даде прецизни бројки. Како што потврдија од банката, 100-те преостанати филијали на Постбанк во иднина повеќе нема да нудат услуги за испраќање пакети и купување поштенски марки, пренесува магазинот Феникс.

Како што изјави портпаролот на Дојче банк за германските медиуми, Постбанк треба да стане „првата мобилна“ банка на среден рок, што ќе ја намали услугата за консултации на лице место.

Мрежата на експозитури се намалува

Важно е да се нагласи дека и другите банки во Германија ја намалуваат својата мрежа на филијали. Главна причина за овој потег е нерентабилноста на филијалите, како и помалиот број клиенти кои користат банкарски услуги во филијалите.

Покрај тоа, Шпаркасебанк отиде чекор понатаму и одлучи да ја прекине услугата за плаќање во готовина во својата филијала во близина на Франкфурт. Поради недостиг на кадар, нивната каса за уплати и уплати не работи.