Биткоинот и другите криптовалути се здобиваат со поголемо внимание како што поминуваат деновите. Настрана од предностите на криптовалутите како анонимност и лесни меѓународни трансакции, луѓето се поттикнати од фактот дека тоа може да стане добра инвестиција. Освен тргување на биткоини за пари, исто така можете да ги користите криптовалутите за да купите подарок, авионски летови и хотели, да купите мебел, па дури и да купите недвижнини. Биткоинските набавки во моментов не се оданочуваат, бидејќи не постои начин за трети лица да ги идентификуваат, да ги следат или да ги пресретнат трансакциите што користат биткоини. Трансакционите такси се значително пониски во споредба со трансакциите со кредитни картички или сервиси како PayPal.

Иако постојат многу предности во користењето на биткоинот или други криптовалути, исто како и сите други инвестиции, секогаш треба да бидете внимателни со вашите трансакции. Бидејќи криптовалутите не се регулирани, многу бескрупулозните луѓе ја искористија оваа шанса и ги создадоа инцидентите за лажни криптовалути, и се случија други видови измами во врска со криптовалутите. Еден пример за ова е Prodeum, криптовалутен стартап кој ги измами инвеститорите за само еден викенд.

Поради овие измами, адвокатски фирми сега се вклучени во помагањето на жртвите. Криптовалутните судските постапки сега станаа нешто што некои адвокати специјализираат. Постојат многу фактори кои треба да се земат предвид кога ќе се појави спорот за криптовалути. Настрана од лажни почетни монетарни понуди (ICO), адвокатите би можеле да се вклучат ако криптовалутата се користи за перење пари или криење на средства; тие, исто така, би можеле да се вклучат кога постои проблем со прекршување на законите на компанијата, комерцијалниот или интелектуалниот имот во однос на крипто-валутата.

Еве некои работи што можете да ги направите како корисник за криптовалути за да избегнете да бидете измамени:

1. Истражување. – Исто како и сите други инвестиции што ќе ги направите, истражувањата се од суштинско значење. Кога инвестирате во ИЦО, внимателно да ги прочитате и нивните бели документи за да се осигурате дека работите со сигурни луѓе. Најдете време да ги истражувате луѓето зад МЦО, целиот тим, членовите на одборот и други инвеститори. Тоа е од витално значење за вас да научите колку што можете повеќе за компанијата пред да инвестирате, така што нема да има непријатни изненадувања.

2. Бидете внимателни. – Криптовалутите сè уште првенствено се купуваат и продаваат на берзи. Бидејќи концептот за криптовалутите е нешто ново и вревата околу нив и нивната вредност, многу луѓе се измамени од ветувањето за нереални цени. Ако размената ветува неверојатни попусти или понуди кои изгледаат премногу добро за да бидат вистинити, тоа веројатно е измама. Друга работа што можете да направите за да ги избегнете измамите за размена на биткоин е да ја проверите URL-то на размената. Ако адресата на веб-страницата започнува со HTTPS, наместо само HTTP, тоа значи дека сообраќајот е шифриран и затоа има поголема заштита.

3. Користете само доверливи извори. – Хардверскиот паричник е физички уред кој ги чува вашите приватни клучеви. Хардверот за паричници нуди повеќе заштита од хакерство, бидејќи не постои начин на хакерите да им пристапите кога не сте на интернет. Сепак, хакерите сега најдоа начин околу тоа. Некои хакери продаваат хардверски паричници кои имаат задна врата за да можат да пристапат до целото ваше криптовалутно портфолио и најдобар начин да се избегне ова е само да се прифатат хардверски паричници од доверливи извори.

Потребни Ви се стручни правни совети за криптовалути? Контактирајте со https://www.hoganinjury.com/

Овој артикл беше првично објавен на http://www.hoganinjury.com/