Оваа година е обележана со значителен напредок во технологијата во финансискиот сектор, но исто така и распространета неизвесност поради голем број политички фактори, вклучувајќи Brexit и среднорочни избори во САД.

Додека политичкото опкружување со кое ќе се соочи со финансискиот сектор следната година останува неизвесно, инсајдерите на индустријата имаат свои предвидувања за она што треба да дојде во однос на иновациите во рамките на секторот, и како безбедносните и маркетинг провајдерите ќе ги следат промените на пазарот во текот на следните 12 месеци.

Блокчејн технологијата е поставена така да влезе во нова ера во 2019 година, со многу експерти во индустријата кои очекуваат технологијата да биде пошироко прифатена од страна на мејнстрим компании, добротворни организации и финансиски организации. Постојат ветувачки технолошки достигнувања во другите сектори кои ќе овозможат блокчејн да игра поизразена улога во секојдневниот живот.

“Верувам дека во 2019 година ќе почнеме да сведочиме поголемо прифаќање на финансиски понуди базирани на блокчејн. Јас проценувам дека се повеќе и повеќе силни проекти ќе се позиционираат како опција за “традиционални инвеститори”, што го прави инвестирањето полесно од кога и да е, но во надмерен одбор и правно усогласен начин. ” стои во изјавата Френк Вагнер, Ко-основач и извршен директор на INVAO во интервју за Forbes.

Безбедносните токени се сметаат за најголем тренд во поглед на монети и токени за 2019 година. Посигурната верзија на другите онлајн валути е поставена да биде попривлечна за главните инвеститори и се влева надеж дека ќе ги премостат тековните диспаритети помеѓу инвестициите на монети и традиционалните форми на инвестиции.

Блокчејн технологијата ќе продолжи тивко да проникнува во Fintech како ефтин, сигурен и безбеден слој внатре во постоечките мрежи и претпријатие. Новите технологии како AI, Big Data и IoT ќе бидат засилени со блокчејн, создавајќи ги двете токенизирани слоеви за стимулирање на информациите за извонредни информации, како и безбедноста на дистрибуираните информативни “цевки„ за пренос на податоците. Особено, способноста на блокчејн да создаде маркетирани / монетизирани пазари на податоци за сите овие сектори ќе го забрза растот на технологијата.

Во 2019 година, се очекува подемот на безбедносните токени, кои се регулирани со “asset-backed tokens„, за зајакнување на економијата и премостување на јазот меѓу крипто и традиционалните инвестициски банки, менаџерите на средствата и инвеститорите. Безбедносните токени ќе обезбедат традиционалните финансиски институции со начин да ги искористат своите капитал и експертиза во крипто сферата.

Владите и финансиските институции ширум светот ја видоа важноста на блокчејн технологијата и Fintech во текот на изминатите месеци и проценуваа како најдобро да го регулираат новиот пазар. Инсајдерите на индустријата рекоа дека очекуваат 2019 година да биде година кога индустријата станува строго регулирана, што истовремено ќе претставува предизвик за компаниите што работат во просторот, но исто така нудат можност за иновации и развој.

Новата ера на “Капитализам 3.0” нуди свој сопствен нов сет на предизвици на кои се соочуваат операторите во доменот на сајбер безбедност. Заканата од сајбер-нападите е реална и е наведена како една од најголемите закани за бизнисите во тековниот ден. Операторите се обидуваат да понудат нови решенија за сигурно пренесување на виртуелни средства, како и користење на нови технологии вклучувајќи блокчејн за безбедно чување на податоците за клиентите.