Борбата против криминалните групи кои се примарни нелегални корисници на пристаништата на Балканот за шверц на кокаин бара поголема меѓународна полициска соработка. Балканските пристаништа се повеќе привлекуваат трговци со дрога.

Како што пишува BalkanInsight, властите на земјите од регионот од 2018 година заплениле најмалку седум тони кокаин, шест тони амфетамини и три тони хероин во балканските пристаништа. Само кокаинот во овој случај претставува потенцијална добивка од 140 милиони евра. И не е само дрогата: преку црногорското пристаниште Бар секоја година се шверцуваат повеќе од две милијарди цигари, одземајќи ги државите од 300 милиони евра неплатени даноци.

Мали ќелии на криминалци, како што Европол и медиумите го нарекоа „балкански картел“, функционираат во словенечките и хрватските пристаништа. Најпознати кланови се клановите Кавачки и Шкалјарски, кои се длабоко поврзани со српскиот организиран криминал и меѓусебно војуваат од 2015 година, при што беа убиени повеќе од 60 луѓе.

Балканскиот картел има значајна предност – на Босанците, Хрватите, Црногорците, Србите и Словенците не им треба преведувач за соработка.

Словенија, на пример, е место каде што се кријат криминалци од Балканот, планираат активности и водат нелегални бизниси. Словенечката ќелија на кланот Кавачки главно шверцува канабис и кокаин во Словенија од Холандија и Шпанија, складирајќи ги пратките пред да ги испрати во Австрија, Германија и Италија. Групата е обвинета и за набавка на огнено оружје во Словачка за продажба на криминалци во Холандија, Србија и Словенија.

Кавчани и Шкалјари некогаш биле уникатна структура, таканаречениот „которски клан“. Но, тие се степаа за кокаин во 2014 година. Сличен раскол се случи во соседна Албанија една деценија порано со група во Драч, која управувала со шверц на хероин помеѓу 1994 и 2002 година. Војната за областа помеѓу 1999 и 2002 година однесе 20 животи. Една од фракциите, кланот Лул Бериша, и денеска е активна во пристаништето во Драч.

Локалните криминални банди во романските и бугарските пристаништа Констанца и Варна се здружуваат со корумпирани цариници, возачи на камиони и сопственици на бизниси.

„Потребна е меѓународна полициска соработка за да се попречат криминалците од Балканот кои дејствуваат внатре и надвор од регионот“, се вели во текстот чиј автор е Саша Ѓорѓевиќ од Глобалната иницијатива за борба против организираниот криминал.