Англиската Премиер лига објави дека постигнала договор за продажба на ТВ-права за пренос на натпревари на Sky Sports, BT Sport, Amazon Prime Video и BBC Sport во вредност од околу 5,5 милијарди евра за периодот од 2022 до 2025 година, односно за Сезона 2022 година. / 23, 2023/24. и 2024/25 година.

Сумата е приближно иста како и претходниот тригодишен договор, односно околу 1,83 милијарди евра по сезона, а беше постигната со директен договор наместо јавен тендер.

Поради пандемијата на коронавирусот, Премиер лигата доби дозвола од британската влада за таков договор со своите претходни партнери.

Така, Премиер лигата е сè уште на врвот на листата кога станува збор за пари од продажба на ТВ-права.

На второ место е француската Лига 1 со приход од 1,172 милијарди евра по сезона (2020-2024), следена од Бундеслигата 1,16 милијарди (2017-2021), додека Ла Лига е четврта со 1,14 милијарди (2019-2022).

На петтото место е Серија А со 973 милиони евра по сезона (2018-2021).