Ако ја читате оваа статија, тогаш веројатно имате дел од тој претприемачки дух во вас. Да се ​​биде претприемач не значи да поседувате бизнис. Да се ​​биде претприемач е начин на размислување.
Важно е да се забележи дека нема апсолутно ништо лошо да се биде вработен.
Претприемништвото вклучува сонување, дизајнирање, лансирање и управување со нов бизнис. Претприемачите имаат визија и лидерски вештини да ја трансформираат бизнис идејата во нешто опипливо.

Не секој има способност или волја да стане претприемач. Сè започнува со правилен начин на размислување, бидејќи без него нема да бидете успешни во бизнисот.
Во секоја организација ќе има категории на работници:
Работници со размислување на вработените
Работници со претприемачки начин на размислување
Во оваа статија ќе го споредам начинот на размислување на вработен (некој кој работи за компанија во замена за плата) и начинот на размислување на еден претприемач. Очигледно, описите се широки генерализации и не важат за секој поединец. Некои луѓе ќе имаат карактеристики од двете колони.
Нема потреба да се навредувате од она што ќе го прочитате подолу – целта е да се опише типот на размислување што ви треба за да станете успешен претприемач.

Ајде да видиме некои витални разлики помеѓу вработените и претприемачите

Вработените сонуваат за слобода. Претприемачите уживаат во слободата.
Вработените размислуваат без да започнат. Претприемачите почнуваат без размислување.
Вработените се распаѓаат по неуспех. Претприемачите се будат по неуспехот.
Вработените ги подобруваат своите слабости. Претприемачите ги подобруваат своите вештини.
Вработените го менуваат времето за пари. Претприемачите создаваат вредност за парите
Вработените го чекаат вистинското време. Претприемачите се спојуваат, без да размислуваат за вистинското време.
Вработените се стремат кон унапредување во нивната компанија. Претприемачите имаат за цел промоција во нивниот бизнис.
Вработените бараат безбедност и не преземаат ризици. Претприемачот презема пресметани ризици.
Вработените сонуваат за своите планови. Претприемачот ги планира своите соништа.
Вработените очекуваат нивниот шеф да ги реши проблемите. Претприемачите сами ги решаваат деловните проблеми
Вработените се фокусираат на пари и позиција. Претприемачите се фокусираат на времето, парите и значењето
Вработените сакаат да бидат најпаметната личност во собата. Претприемачите сакаат да бидат опкружени со луѓе кои се попаметни од нив.
Омилена фраза на вработените – први за плата. Претприемачите – Бизнис можност

Значи, дали сте вработен или претприемач?

Двете патеки можат да дадат задоволувачки резултати и придобивки ако работите со желба. Поминете извесно време искрено проценувајќи не само кое поле во кариерата треба да го следите, туку и како да продолжите со тоа: како вработен под претходно дефинирана, постоечка структура или како претприемач каде што ја поставувате сцената да ги правите работите на ваш начин. .