Најголемиот кредитор во Европа по пазарна капитализација „HSBC Holdings“ забележа скок на годишната добивка пред даноците под прогнозите и откри план за привлекување на до 7 милијарди долари финансирање во следните четири месеци, за да ја потврди капиталната база, додека банката се подготвува за растот на новиот менаџмент, објави „Ројтерс“.

 

 

Британската банка минува низ болно реструктуирање под управа на главниот извршен директор Стјуарт Галивeр, при што беа отпуштени илјадници вработени, затворени гранки и доверителот излезе од некои пазари. Реструктуирањето, во комбинација со поволната пазарна средина, сега се исплати за „HSBC“.

Галивeр се повлекува од функцијата денес по повеќе од седум години на чело на банката и ќе биде заменет од ветеранот во компанијата Џон Флинт.

„HSBC“ објави добивка пред даноците во висина од 17,2 милијарди долари во 2017-та година во однос на 7,1 милијарди долари од пред една година. Таа сепак остана под просечната прогноза за 19,7 милијарди долари на 17 аналитичари анкетирани од „Thomson Reuters“.

Овие проценки не го земаат во предвид отпишувањето од 1,3 милијарди долари во 2017-та година како резултат на даночната реформа во САД, поради која банките презедоа загуби врз одложување на своите даночни средства акумулирани во текот на кризата.

Нејзиниот профит од пред една година вклучуваше обезвреднување на угледот за 3,2 милијарди долари во Европа од глобалниот бизнис со приватното банкарство и влијанието од продажбата на активностите во Бразил.

Доверителот изјави дека планира дополнително издавање на капитал од прв ред во износ меѓу 5 и 7 милијарди долари во првото полугодие на 2018-та година и дека ќе започне откуп на акции „ако и кога е соодветно“.

Акциите на „HSBC“ поевтинија за 3,2% во Хонг Конг по веста откако инвеститорите ги објавија финансиските резултати и разочарувањето поради недостатокот на откуп на акции.

Флинт, кој е дел од банката од 1989-та година и неодамна беше директор на единицата за Банкарство на мало и управување со богатството, ќе има за задача да ја врати „HSBC“ назад кон растот и најверојатно да погледна на исток со планови за продлабочување на стратегијата за инвестициите во Кина.

„Кон крајот на минатата година бевме 2.500 лица, а ќе продолжиме да инвестираме во нив и да се привлечат нови луѓе… можноста пред оваа организација е многу привлечна“, коментира Флинт за „Ројтерс“.